Forbes Dergisi'ne göre 5.1 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin iş insanı olan Murat Ülker, uzun süredir kendi internet sitesinde iş dünyasından isimlerle gerçekleştirdiği söyleşileri yayınlıyordu.

Ülker, bu kez söyleşi koltuğunun diğer tarafına oturdu ve sosyal medyadaki takipçilerinden gelen soruları yanıtladı.

28 ŞUBAT SÜRECİ

Takipçilerinden gelen sorular arasında dikkat çekenlerden biri, 28 Şubat sürecinde Ülker markasının yaşadığı zorluklarla ilgiliydi. Mimar Murat Kayaaslan'ın yönelttiği soru üzerine Ülker, o dönemde bazı market zincirlerinin Ülker ürünlerini raflarından kaldırdığını ve bunun markayı zor duruma soktuğunu belirtti. Ülker, özellikle Ordu Pazarı market zincirinin Ülker ürünlerini boykot ettiğini ve bu tercihin sonunda marketin iflas ettiğini ifade etti.

Ülker, "O dönemde OYAK yönetim kurulunda yer alan emekli paşalar, kendi ürünlerini raflarda önceliklendirmek için marketlere baskı yapmıştı. Ancak müşteri taleplerini göz ardı etmek ticarette sürdürülebilir değildir. Sonuçta Ordu Pazarı battı, biz ise büyümeye devam ettik" dedi.

MARKA VE AİLE BAĞLANTISI: BERKSAN’DAN ÜLKER’E

Uçantay Gıda A.Ş. Genel Müdürü Muarafa Başar, Murat Ülker’e, Ülker soyadının kökenini ve kurdukları ticari firmanın daha sonra nasıl soyadları haline geldiğini ve eski soyadlarını neden değiştirdiklerini sordu.

Murat Ülker şu yanıtı verdi:

'"Ailemiz, Kırım'da ‘Devletler Sülalesi’ diye anılıyor. ‘Devlet’, Dedemiz Hacı İslam Efendi'nin aile lakabı; buna soyadı da diyebilirsiniz. Yani, Kanuni'nin ‘Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi’ özdeyişinde yer alan ‘devlet’ anlamında...

1929'da Kırım'dan göç eden ailemizin Türkiye'de yeni Soyadı Kanunu'yla birlikte bir soyadı almaları gerekmiş. Dedemin adı İslam. Kırım'daki aile lakabını alırsa, bu defa ‘İslam Devlet’ olacak. Ondan vazgeçmiş. Tekrar düşünmüşler, taşınmışlar, ‘Berksan’ soyadında karar kılmışlar.

'AMCAM VE BABAM ÜLKER'İ BULMUŞ'

Aradan uzun yıllar geçtikten sonra, bilindiği gibi amcam ile babam bir bisküvi imalathanesi satın almışlar. İmalathanenin adı "Üçyıldız Bisküvileri" imiş. Bu işyerini satan kişi, son anda markasını vermekten vazgeçince, "Ülker" ismini bulmuşlar.

'MÜŞTERİLER MARKAYI SOYADIMIZ SANMIŞ'

"Ülker Bisküvileri" piyasaya çıktıktan bir süre sonra, müşterilerden firmaya sipariş mektupları gelmeye başlamış. Zarfların üzerinde de, ‘Asım Ülker’ veya ‘Sabri Ülker’ isimleri yer alıyormuş. Yani, müşterilerimiz, markamızı, soyadı zannetmişler. Babamdan işitmiştim; görüştüğü yabancılar da kendisine ‘Mr. Ülker’ diye hitap ediyorlarmış. Aile büyüklerimiz, bu gelişmeler üzerine düşünmüş, taşınmış, ‘Soyadımızı, herkesin bildiği, kendiliğinden oluşan Ülker ismine çevirelim’ demişler."

YENİ SORULAR BEKLENİYOR

Murat Ülker’in bu röportaj serisinin devam etmesi bekleniyor. Takipçilerine sürekli sorularını göndermeleri çağrısında bulunan Ülker, önümüzdeki haftalarda yeni cevaplarla tekrar sosyal medya hesaplarından seslenmeyi planlıyor.