Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Türkiye'deki muhtarlık sisteminin yeniden yapılandırılması çağrısında bulunarak bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. İçişleri Bakanlığı bu reform için gerekli mevzuatı hazırlamak üzere çalışmalara başladı. Reform sadece muhtarların seçim sürecini ele almakla kalmayacak, aynı zamanda muhtarların görev ve sorumluluklarını da yeniden tanımlayacak. Taslak tamamlandığında kamuoyunun görüşüne açılacak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmadan önce geri bildirimlere göre gerekli düzeltmeler yapılacak.

MUHTARLARIN SORUMLULUKLARI GENİŞLİYOR

Taslak mevzuatın, bazıları aşağıda özetlenen bazı önemli değişiklikler içermesi bekleniyor:

-Muhtarlar, huzur ve kamu düzeninin korunmasında kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak ve gerektiğinde yerel makamlara rapor verecek.
-Kamu güvenliği için tehlike oluşturan metruk binaların ilgili devlet kurumlarına bildirilmesinden sorumlu olacaklar.
-Muhtarlar, çevreyi ve kamu sağlığını korumak için ilgili kuruluşlar ve yerel sakinlerle işbirliği yapacak.
-Sokak hayvanlarının refahını, fiziksel ve ruhsal bütünlüğünü korumak için gerekli önlemleri alacaklar.

MERKEZİ BÜTÇEDEN MUHTARLIKLARA MALİ DESTEK

Muhtarlara merkezi yönetim bütçesinden iki muhtar maaşının iki katı tutarında mali yardım yapılacak. Bu yardım her yıl Mart ve Eylül aylarında olmak üzere iki eşit taksitte mahalle ve köy hesaplarına aktarılacak. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü takdirde bu mali yardımı iki katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

MUHTARLARA ÜCRETSİZ SEYAHAT İMKANI

Muhtarlar 30 gün yıllık izin hakkına sahip olacak. Kadın muhtarlara, ödeneklerinden kesinti yapılmaksızın, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni verilecek. Ayrıca, 6 aya kadar ücretsiz izin hakkına sahip olacaklar. Muhtarlar, görev süreleri boyunca şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden de ücretsiz olarak yararlanabilecek.

İLÇE SEÇİM KURULLARINA BAŞVURU

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre taslak mevzuat ayrıca muhtarlar, ihtiyar heyeti üyeleri ve köy ihtiyar heyetleri için yeni bir adaylık süreci getiriyor ve adayların, belediye başkanları ve belediye meclisi üyeleri için uygulanan adaylık sürecine benzer şekilde, aday olmak istedikleri seçim bölgesindeki ilçe seçim kurulu başkanına başvurmalarını gerektiriyor. Adaylıklarının onaylanmasının ardından, ilçe seçim kurulları aday listesini seçim gününden en az 10 gün önce "İlçe Seçimlerinde Muhtar ve İhtiyar Heyeti ile İhtiyar Heyeti Üyesi Adayları" başlığıyla tek bir oy pusulasında ilan edecek. Mevcut sistemde muhtar adayları ve ihtiyar heyeti üyelerinin ilçe seçim kurullarına başvurmalarına gerek bulunmuyor ve kendi bastırdıkları oy pusulalarını kullanarak seçimlere katılabiliyor.