Muhtar, Türkiye'de köylerde ve mahallelerde halk tarafından seçilen yerel temsilcilerdir.

muhtar-adaylık-başvurusu-nasıl-yapılır-şartlar-neler-maaşı-3

Muhtarlar, köy ya da mahalle sakinlerinin genel ihtiyaçları, sorunları ve talepleri hakkında üst mercilere bilgi verirler ve hükümet ile yerel halk arasında bir köprü görevi görürler. Peki muhtar nasıl olunur? Muhtar adayı olmak için başvuru nereye, nasıl yapılır? 

muhtar-adaylık-başvurusu-nasıl-yapılır-şartlar-neler-maaşı-1

Muhtar Ne Yapar, Görevleri Nelerdir?

Vatandaşlarla yerel yönetimler arasında bir köprü görevi gören muhtarlar, kendi bölgelerinde yaşayan kişilere dair nüfus bilgilerini, adres teyitlerini, ikametgah belgelerini sağlamakla görevlidir.

muhtar-adaylık-başvurusu-nasıl-yapılır-şartlar-neler-maaşı-7

Bunun yanı sıra, muhtarlar mahalle veya köylerinde yaşanan olaylar, ihtiyaçlar ve gelişmeler konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi vererek sorunların çözümüne katkıda bulunurlar.

muhtar-adaylık-başvurusu-nasıl-yapılır-şartlar-neler-maaşı-2

Muhtar Olma Şartları Neler, Nereye Başvurulur?

Muhtar olabilmek için öncelikle T.C. vatandaşı olunması gerekir. Aynı zamanda bireyin 25 yaşın üzerinde olması gerekmektedir. Diğer yandan muhtar olabilmek için en önemli şartlar içerisinde, ilgili köy veya mahallede en az altı ay süreli ikamet etmektir. Ayrıca yüz kızartıcı herhangi bir işe karışmamış ve adli sicil kaydı bulunmamış olması gerekir.

muhtar-adaylık-başvurusu-nasıl-yapılır-şartlar-neler-maaşı-6

Bu kriterleri taşıyan kişiler seçim zamanı adaylığını koyarak en fazla oyu almak suretiyle muhtar olabilir. İlçe Seçim Kurulu'ndan alınan bilgiye göre, muhtar adayı olmak için bir yere başvuru yapmaya gerek yok. Şartları taşıyan muhtar adayı, aday pusulasını bastırıp seçimlere katılabilmekte.

muhtar-adaylık-başvurusu-nasıl-yapılır-şartlar-neler-maaşı-4

2024 Muhtarlık Seçimi Ne Zaman? 

Muhtarlık seçimi 31 Mart 2024 Pazar günü mahalli ve yerel seçimlerle birlikte yapılacak.

muhtar-adaylık-başvurusu-nasıl-yapılır-şartlar-neler-maaşı-5

Muhtarlar Ne Kadar Maaş Alır?

Muhtarlar net asgari ücret tutarında maaş almaktadır.

Editör: Nurseli Fırat