Mısır'da 4 bin yıl önce inşa edilen ve tarihin en gizemli yapıları olarak bilinen piramitlerin, Nil Nehri'nin "kayıp kolu" sayesinde yapılmış olabileceği yönünde yeni bulgular elde edildi.

Keops Misir Piramitleri 17052024 3

GİZA PİRAMİTLERİ VE NİL NEHRİ

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, Kahire'nin güneybatısında bulunan ünlü Giza piramitleri dahil 31 gizemli yapının inşasında Nil Nehri'nin "kayıp kolunun" büyük rol oynadığı belirtildi.

Keops Misir Piramitleri 17052024 2

ARAŞTIRMA BULGULARI

ABD Kuzey Carolina Wilmington Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, nehrin Arapçada piramit anlamına gelen Ahramat adlı kolunun, piramitleri çevreleyen alanda bulunduğu ifade edildi. Araştırmacılardan Eman Ghoneim, piramitlerin büyük gizemine ulaşmış olabileceklerini düşündüklerini, inşaat sırasında kullanılan malzemelerin su yoluyla taşındığını bildiklerini ancak bu kanalın tam olarak nerede olduğunu ve boyutunu bulamadıklarını belirtti.

Keops Misir Piramitleri 17052024 4

UYDU VE RADAR İNCELEMELERİ

Uydu, radar, toprak ve coğrafi kayıtların detaylı incelemesinin ardından binlerce yıl önceki kum fırtınaları sonucu yok olan bir nehir koluna ulaştıklarını aktaran Ghoneim, bu su yolunun 4 bin 700-3 bin 700 yıl önce inşa edilmiş Giza piramitleri dahil 31 yapının hemen sınırında bulunduğunu belirtti.

Keops Misir Piramitleri 17052024 6

GİZA PİRAMİTLERİ VE TARİHİ ÖNEMİ

İsimlerini dönemin krallarından alan Giza piramitleri, en büyüğü Keops (Kral Khufu), ortanca piramit Kefren (Kral Khafre) ve küçük piramit Mikerinos (Kral Mnkaure) olmak üzere baba, oğul ve torun mezarı olarak ayakta durmaya devam ediyor. Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Keops piramidi, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor.

Keops Misir Piramitleri 17052024 5

PIRAMİTLERİN İNŞA TEKNİKLERİNE YENİ BİR IŞIK TUTULUYOR

Bu yeni bulgular, piramitlerin inşasında kullanılan tekniklere dair önemli ipuçları sunarken, Mısır'ın tarihine ve mühendislik harikalarına dair yeni soruları da beraberinde getiriyor.