Mısır'ın Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Refah Sınır Kapısı'nda insani yardım malzemelerinin bekletildiğini, fakat İsrail'in bu yardımların Gazze'ye geçişini zorlaştırdığını dile getirdi.

Kahire'de Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile bir araya gelen Şukri, bu önemli buluşmanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Şukri, Mısır'ın Filistin meselesindeki her türlü tasfiye girişimine karşı olduğunu vurgulayarak, “Mısır olarak Gazze'deki tansiyonun düşürülmesi için çaba harcıyoruz.” şeklinde konuştu.

Gazze'ye yönelik yardım çalışmalarının sürdüğünü belirten Mısırlı Bakan, yardım malzemelerinin Gazze'ye ulaştırılması için Refah Sınır Kapısı'nda hazırlandığını kaydetti. Ancak İsrail'in bu yardımların Gazze'ye geçişini engellediğini ekledi.

Fransız Bakan Colonna ise Gazze'deki durumun alarm verici bir hal aldığını ve bu durumun bölgesel güvenliği tehlikeye attığını ifade etti.

Colonna, Fransa'nın Gazze'de faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarına 10 milyon avro ayırdığını belirtirken, “İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka uluslararası normlara aykırıdır. Gazze'de yaşayan sivil halkın korunması ve ihtiyaçlarının giderilmesi şarttır.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Fransız Dışişleri Bakanı'nın Mısır lideri Abdulfettah es-Sisi ile de bir görüşme gerçekleştirdiği bilgisi paylaşıldı.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı birimi olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Gazze'den İsrail'e doğru sayısız roket fırlatıldı. Filistinli Kassam Tugayları mensupları, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Geçiş Noktası'na ani bir baskın yaparak kontrolü ele aldı.

Kassam Tugayları, kontrolü ele aldıktan sonra İsrail'in iç bölgelerine sızdı. İsrail ordusu da karşılık olarak Gazze'ye çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Gazze'den yapılan bu saldırılar sonucunda 1300 İsrailli hayatını kaybetti, 3436'sı yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırıları sonucunda Gazze'de 2750 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9700 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in işgali altında bulunan Batı Şeria'da, İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimcilerin eylemleri sonucu 58 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 1250 kişi yaralandı.

İsrail'in bu saldırıları sırasında Gazze'de 9, Lübnan'da ise bir gazeteci hayatını kaybetti.

Lübnan'ın güney sınırında, 8 Ekim'den itibaren Hizbullah ile İsrail ordusu arasında yaşanan çatışmalarda ise 3 sivil, 4 Hizbullah militanı ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi mensubu yaşamını yitirdi. Lübnan'dan yapılan saldırılarda 3 İsrail askeri öldü.

Kaynak: AA