Hükümet, "esnek çalışma" modelini uygulamaya sokmaya hazırlanıyor. Müjdeyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş verdi. İş ve özel hayat dengesinin sağlanacağı yeni modelde çalışma saatlerinin kısaltılması amaçlanıyor. İş Kanunu'nda sosyal taraflar ile diyalog halinde yapılacak değişiklikler ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak.

TEDBİRLER GELİŞTİRİLECEK

Hem sigorta hem de çalışmada süreklilik sağlanmasına ilişkin güvenceler oluşturulacak. Çalışanların mali hakları korunurken, esnek çalışma modeli nedeniyle gelirlerinin düşmemesi konusunda da tedbirler geliştirilecek.

Detay Fotoğraf-614

FARKLI FORMÜLLER MASADA

Hükümet kamuda esnek çalışma modelini ayrı ayrı formüllerle mercek altına aldı. Düzenlemede "Uzaktan çalışma modeli, kısmi çalışma modeli, değişken zamanlı çalışma modeli ve akademik eğitim amaçlı çalışma modeli" üzerinde duruluyor.

KADINLARA DAHA FAZLA İSTİHDAM

Bu modellerle kadınlar başta olmak üzere kişilerin daha fazla istihdam içinde kalmaları ve özel yaşamlarına da vakit ayırmalarının sağlanması hedefleniyor. Esnek çalışmada iş dünyasının ihtiyaçları da dikkate alınarak uygulamaya geçilecek.

Detay Fotoğraf-615

GÜN VE SAAT DÜŞECEK

Özellikle imalat sektöründe şirketlerin yarım gün ve tam gün çalıştırma ihtiyaçları olabileceği göz önünde bulundurulacak. Esnek çalışma modelinde, gün ve saat kısaltma üzerinde duruluyor. Saat kısaltma uygulaması daha ağır basıyor.

45 SAATTEN 40 SAATE

45 saat olan haftalık çalışma süresinin ilk etapta 40 saate düşürülebileceği ifade ediliyor. Esnek çalışma modelinin her meslek grubunu kapsamayacak. Çalışmalarda dünya örnekleri de masaya yatırıldı.

TÜM DETAYLAR İNCELENECEK

Esnek çalışmada iş dünyasının ihtiyaçları da dikkate alınarak uygulamaya geçilecek. Özellikle imalat sektöründe şirketlerin yarım ve tam gün çalıştırma ihtiyaçları göz önünde bulundurulacak.

Detay Fotoğraf-612

5 YAŞA GELENE KADAR ÇOCUK YARDIMI

Bakan Göktaş, dün katıldığı TV yayınında esnek çalışma modellerini gündeme getireceklerini açıklarken, doğum yardımına da değindi. Göktaş, "İlk doğumda 5 bin liralık tek seferlik bir nakdi yardım, 1 Ocak 2025 aile yılı kapsamında başlattığımız bir destek programı. İkinci çocuk için bin 500 liralık düzenli bir yardıma geçiyoruz. Her ay annenin hesabına yatırılacak. Üçüncü çocuk itibarıyla ise 5 bin liralık bir destek. Bu annenin hesabına aylık yatırılacak. 3 ve sonrası içinde 5'er bin lira olarak bu destek devam edecek. Yardımlar çocuklarımız 5 yaşını tamamlayana kadar sürecek" dedi.