İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümüne ilişkin Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Helikopter kazasından sonra İran makamlarıyla iletişime geçerek arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Ülkemizde 1 günlük yas ilan edilmesini kararlaştırdık." dedi.

Erdogan Reisi 20052024

Milli yas ilan edilmesinin ardından, Milli yas nedir, ilan edilirse ne olur? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Milli yasta okulların tatil edilip edilmediği de sorgulanıyor. Peki milli yas nedir, ne demek? İşte milli yas hakkında merak edilen soruların yanıtları..

MİLLİ YAS NEDİR, MİLLİ YASTA NELER YAPILIR?

Milli yas, diğer bir adıyla ulusal yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından tutulan yas ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gündür. Önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilen ulusal yas, aynı zamanda doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ilan edilebilir. 

Erdogan Aa 24442 Arsivi

Milli yas ilan edilen günlerde genellikle bayraklar yarıya indirilir, saygı duruşu gerçekleştirilir. Eğlence, konser ve benzeri gibi etkinlikler iptal edilebilir.

MİLLİ YASTA OKULLAR TATİL EDİLİR Mİ?

1 günlük milli yas kararı sonrası okulların tatil olup olmadığı merak ediliyor. Milli yaslar ya da ulusal yaslar resmi tatil niteliği taşımadığı için okullar tatil olmaz. Bu sebeple milli yas günlerinde öğrenciler eğitimlerine devam ederler.

Editör: Nurseli Fırat