Dünya genelinde internet sistemlerinde yaşanan bir sorun ortaya çıktı. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan bu arıza, tüm dünyayı etkilemiş durumda. Havalimanları, bankalar ve hastaneler dahil olmak üzere çok sayıda şirket, internet üzerinden sunduğu hizmetlerde kesinti yaşamaya başladı.

669A17A870727333 W1200Xh673

THY'DEN AÇIKLAMA

Söz konusu sorun nedeniyle THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

THY Basın Müşaviri Üstün, yaptığı ikinci açıklamada, "Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz." ifadelerini kullandı.

669A1D2291A8F607 W1200Xh673

İngiltere'nin sağlık rezervasyon sistemi de kesintiden nasibini aldı. Sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkililerine göre söz konusu sistemde aksaklıklar yaşanıyor. İngiltere'nin Edinburgh havalimanında ise yolcular otomatik biniş kartı tarayıcılarını kullanamıyor ve kontroller elle yapılıyor.


"SORUNUN FARKINDAYIZ"

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduğunu belirten bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, sorunun farkında oldukları belirtildi.

669A18D746D0B482 W1200Xh675

MİCROSOFT AÇIKLAMA YAPTI

ABD'li teknoloji devi Microsoft da hizmet kesintilerinin ardından “hafifletici önlemler” aldığını açıkladı. Şirket, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide şu ifadeleri kullandı: "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler yapıyoruz. Bu olayı en yüksek öncelik ve acil bir şekilde ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan Microsoft 365 uygulamaları için çözüm üretmeye devam ediyoruz"

HAVA TRAFİĞİ BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Hava trafiği yoğunluğu haritasında uçakların oluşturduğu yoğunluk görüntülendi. Microsoft işletim sisteminin de direkt olarak hatadan etkilendiği ve bilgisayarda mavi ekran sorunu ile karşılaşıldığı rapor edildi. Ayrıca dünya genlinde bankacılık sektöründe sorunlar olduğu kaydedildi. Öte yandan Türk Hava Yolların internet sitesine erişim sağlanamadığı görüldü.

THY: 84 SEFER İPTAL EDİLDİ

Konuyla ilgili olarak Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada, “Değerli yolcularımız, Dünyada farklı sektörlerden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı problemin çözümü doğrultusunda operasyon yoğunluğumuzu düşürmek için çalışmalar yapmaktayız. Uçuşlarda aksama yaşanmaması adına bazı seferler iptal edilecek olup, uçuşlarımız en kısa sürede kademeli olarak normal seyrine dönecektir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi. THY 84 seferin iptal edildiğini açıkladı.