Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in yarın gerçekleşecek Ankara ziyareti ekonomi, ulaştırma, bilim ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda iş birliğini gündeme taşıyacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelecek olan Miçotakis, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen önemli görüşmeler yapacak.
BATI TRAKYA VE ADALARDAKİ TÜRK SOYDAŞLAR DA GÜNDEMDE
Miçotakis'in ziyaretinde, Batı Trakya Türk Azınlığı ve adalardaki Türk soydaşlarının durumları ile ilgili konular ele alınacak. Ayrıca Türk vatandaşlarının Yunan adalarına seyahatlerinde uygulanan kapıda vize kolaylığının devamı da masada olacak.
ORTAK İŞ KONSEYİ VE İKİLİ ANLAŞMALAR
İki ülkenin iş dünyası temsilcilerinin buluşacağı "Ortak İş Konseyi" kurulması planlanırken, sağlık ve acil durum yönetimi gibi alanlarda yeni anlaşmaların imzalanması öngörülüyor. Ziyaret, aynı zamanda iki ülke arasında terörle mücadele ve düzensiz göç gibi konularda işbirliğini güçlendirme amacını taşıyor.
BÖLGESEL SORUNLAR VE ULUSLARARASI GELİŞMELER TARTIŞILACAK
İsrail-Filistin sorunu gibi bölgesel meseleler ve uluslararası gelişmeler de görüşmelerde ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Aralık 2023'te Yunanistan ziyareti sırasında imzalanan 15 anlaşmaya ilaveten, bu ziyarette de çeşitli alanlarda yeni işbirliği anlaşmaları imzalanması bekleniyor.
İKİ LİDERDEN ORTAK AÇIKLAMA BEKLENTİSİ
Ziyaretin sonunda, iki ülke ilişkilerindeki olumlu seyri yansıtacak bir ortak açıklama yapılması planlanıyor. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine zemin hazırlayacak önemli bir adım olarak görülüyor.
ATİNA BİLDİRGESİ İLE İKİ ÜLKE ARASINDA DOSTANE İLİŞKİLER PEKİŞTİRİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Aralık 2023 tarihinde Atina'da gerçekleşen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısında Yunanistan'a yaptığı ziyaret, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını işaret etti. Bu ziyaret sırasında her iki ülkenin liderleri, Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'ni imzalayarak, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri, karşılıklı saygıyı ve barış içinde bir arada yaşamayı güçlendirmeyi taahhüt etti.
BİLDİRGEYİ TAKİP EDEN İLERLEMELER VE KARŞILIKLI ANLAYIŞ
Atina ziyaretinden bu yana, her iki taraf da anlaşmanın lafzına ve ruhuna uygun şekilde hareket ediyor. Karşılıklı güvenin pekiştirilmesi, mevcut sorunların uygun ve barışçıl yollarla ele alınmasını sağlayacak bir ortamın oluşturulması amaçlanıyor. Türkiye ve Yunanistan, anlaşmazlıklarını uluslararası hukuka uygun olarak ve barışçıl yöntemlerle çözme konusundaki kararlılıklarını sürdürüyor.
SÜREKLİ VE YAPICI DİYALOGLAR
İki ülke, "Siyasi Diyalog", "Geliştirilmiş Ortak Eylem Planı" ve "Güven Artırıcı Önlemler" gibi çeşitli alanlarda devamlı ve yapıcı istişarelerde bulunarak ilişkilerdeki olumlu gündemi güçlendirmeye odaklanıyor. Bu süreç, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha sağlam bir zeminde ilerlemesine olanak tanıyor, böylece bölgesel barış ve istikrar için önemli adımlar atılıyor.