2024 TEMMUZ MGK TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 25 Temmuz 2024 Perşembe günü (bugün) saat 15.00'te başladı. MGK toplantısında, bölgesel ve uluslararası diğer güvenlik konuları ele alınırken, Türkiye'nin sınır ötesinde terörle mücadele operasyonları, Suriye ile normalleşme süreci ve İsrail'in Filistin'deki saldırıları da toplantı gündeminde olacak.

meclis-tbmmgovtr-3

MİLLİ GÜVENLİK KURULU (MGK) NEDİR, GÖREVLERİ NELER?

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Türkiye Cumhuriyeti Devletinin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulaması ile ilgili kararların alınmasını ve gerekli kurumlar arası eş güdümün sağlanması konusundaki görüşlerini Cumhurbaşkanına bildirmekle görevlidir.

Ülkemizin milli güvenlik yapılanmasının ilk adımı, 1933 yılında bir kararname ile kurulan ve temel görevi milli seferberlik olarak belirlenen Yüksek Müdafaa Meclisi ile atılmıştır. Bahse konu yapılanma, güvenlik anlayışının gelişimine paralel bir değişimden geçmiş ve son olarak ülkemizin AB üyelik süreci çerçevesinde gerçekleştirilen anayasal ve yasal değişikliklerle bugünkü halini almıştır.

torba kanunu meclis

MGK KİMLERDEN OLUŞUR?

Halihazırda iki ayda bir toplanan Milli Güvenlik Kurulu, alanında, Devlet’in en üst koordinasyon kurulu olup, Cumhurbaşkanı’ nın başkanlığında ilgili bakanlar ile Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının anayasal bir platformda biraraya gelmelerini sağlamaktadır. Kurul toplantıları vasıtasıyla, karşılıklı fikir alışverişi ile milli güvenliğe ilişkin sorunların en üst seviyede görüşüldüğü ve tartışıldığı bir ortam sağlanmaktadır.

Editör: Nurseli Fırat