Mevlid Kandili, İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alıyor. Hazreti Muhammed'in dünyaya gelişi dolayısıyla Rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlid Kandili, bu yılın son kandili olarak idrak edilecek. Peki Mevlid Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor? İşte Mevlid Kandili önemi ve tarihi..

Cami Namaz Dua 09012024 16

MEVLİD KANDİLİ'NİN ÖNEMİ

Mevlid kelimesi,'Doğum, doğum yeri ve doğum vakti' anlamlarına gelmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in doğumunu anlatmak için kullanılmaktadır.

Cami Namaz Dua 09012024 14

Son peygamber Hz. Muhammed'in doğumunu anmak için törenler düzenlenmiştir. Bu törenler, tarihte ilk kez Mısır'da Fatımiler döneminde başlamıştır. Ardından Eyyubiler tarafından da benimsenen kutlama programlarında çeşitli törenler ve şenlikler yapılmıştır. Mevlid törenleri daha sonra İslam dünyasında yaygınlık kazanarak günümüze kadar devam etmiştir. Esasen Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümü için başlayan mevlid töreni giderek, Kadir, Mi'rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlanmış ve toplumsal gelenekte yer alan önemli bir dini-kültürel öge haline gelmiştir.

Cami Namaz Dua 09012024 10

2024 MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini günler takvimine göre Mevlid Kandili tarihi belli oldu. Mevlid Kandili bu yıl 14 Eylül Cumartesi günü idrak edilecek.

Editör: Nurseli Fırat