Uluslararası insan hakları örgütü olan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta'nın içerik denetleme politikaları ve sistemlerinin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından Filistin'i destekleyen paylaşımları giderek daha fazla susturduğunu belirtti. HRW'nin yayımladığı rapora göre, Meta'nın sosyal medya platformlarında İsrail yanlısı tutum göze çarpıyor.
1050 SANSÜR VAKASI İNCELENDİ
Raporda, Meta platformlarında Filistin'i destekleyen barışçıl ifadeler ve Filistinlilerin insan haklarına ilişkin kamusal tartışmalar dahil olmak üzere paylaşımlarının kaldırıldığı ve bastırıldığı belgelendi. HRW'nin 60'tan fazla ülkeden 1050 sansür vakasını incelediği raporda, içeriğin kaldırılması, hesapların askıya alınması veya silinmesi, içerikle etkileşimde bulunamama, hesapları takip edememe veya etiketleyememe, Instagram/Facebook Live kullanımının kısıtlanması ve gönderilerin, hikayelerin veya hesapların görünürlüğünün azalması gibi 6 temel sansür modelinin bulunduğu vurgulandı.
FİLİSTİNLİLERİN ÖLÜMLERİNİ BELGELEYEN HABERLER KALDIRILIYOR
Raporda, Meta'nın içerik denetleme politikalarının ve tutarsız uygulamalarının Filistin yanlısı içeriklerin kaldırılması ve bastırılmasına neden olduğu ifade edildi. Ayrıca, raporda Meta'nın Filistinlilerin yaralanma ve ölümlerini belgeleyen haber niteliği taşıyan içerikleri kaldırmaya devam ettiği belirtildi.
“ACILARINI AŞAĞILIYOR”
HRW'nin üst düzey yöneticilerinden Deborah Brown, Meta'nın Filistin'i destekleyen içeriği sansürlemesinin, Filistinlilerin ifadelerini boğan acıların daha da aşağılanmasına yol açtığını ifade ederek, Meta'nın sansürünün Filistinlilerin acılarının silinmesine katkıda bulunduğunu söyledi. Brown, Meta'nın şeffaflık ve iyileştirme yönünde somut adımlar atarak sansürü tamamen dikkate alması gerektiğini vurguladı.
BU İLK DEĞİL
Raporda ayrıca, Meta'nın ABD'nin belirlediği "terörist örgütler" listelerini uygulayarak meşru söylemi kısıtladığı ve Meta'nın daha önce de insan hakları sorunlarının tartışılmasına yönelik sansür uyguladığı belirtildi. HRW'nin raporu, Meta'nın içerik denetleme politikaları ve sansür uygulamalarına ilişkin yapılan ilk şikayet değil. Daha önceki HRW raporunda da Facebook'un İsrail ve Filistin'le ilgili insan hakları sorunlarını tartışmaya engel olduğu ve birçok insanı keyfi olarak susturduğu belirtilmişti.