Mekke'nin Fethi'nin tarihi ve önemi, İslam dünyasında hala büyük bir merak konusu. 630 yılında gerçekleşen bu zafer, Müslümanların Mekke'deki yönetimi ele geçirmesiyle İslamiyet'in daha geniş bir alanda yayılmasının önünü açtı. Mekke'nin Fethi, hem dini hem de tarihi açıdan büyük bir dönüm noktasıydı. Müslümanların, Mekke'yi teslim alarak Cahiliye devrini sona erdirmesi, İslam'ın doğru bir şekilde uygulanmasına olanak tanıdı. Peki, Mekke'nin Fethi hangi tarihe denk geldi ve Hicri takvimde bu olay ne zaman gerçekleşti? İşte detaylar…
MEKKE'NİN FETHİ NE ZAMAN OLDU?
Mekke'nin Fethi, 11 Ocak 630 (Hicri takvime göre 20 Ramazan 8) tarihinde, Peygamber Muhammed'in komutasındaki Müslüman ordusunun Mekkeli Kureyşliler'in elindeki Mekke'yi fethetmesiyle gerçekleşmiştir. Bu olay, İslam tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir ve İslam'ın yayılmasını hızlandıran bir gelişme olmuştur.
2025'TE MEKKE'NİN FETHİNİN KAÇINCI YILI OLACAK?
2025 yılında Mekke'nin Fethi'nin üzerinden 1395 yıl geçmiş olacak.
MEKKE'NİN FETHİNE GİDEN SÜREÇ VE NEDENLER
Mekke'nin fethine giden sürecin temelleri, Hudeybiye Antlaşması'na dayanmaktadır. Mekkeli Kureyşlilerin müttefiki olan Benî Bekir kabilesi, Müslümanların himayesindeki Benî Huzaa kabilesine saldırdı. Peygamber Muhammed, Mekkeli Kureyşlilere, ya kan bedellerinin ödenmesini ya da saldırıya uğrayan kabileyle olan ittifaklarının sonlandırılmasını istemiş, aksi takdirde Hudeybiye Antlaşması'nın bozulmuş sayılacağını ve savaşa gireceklerini belirtmiştir. Kureyşliler bu teklifleri reddedip savaşa hazırlanmışlardır.
MEKKE'NİN FETHİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Hicret'in 8. yılı, Ramazan ayının 10. günü (1 Ocak 630), Peygamber Muhammed 10 bin kişilik orduyla Medine'den hareket etmiştir. 20 Ramazan (11 Ocak 630) günü, Mekke'ye varıldığında, ordu 4 kola ayrıldı. İki kola herhangi bir direnişle karşılaşmadan Mekke'ye girmeleri sağlanmış, Halid bin Velid'in komutasındaki 4. kol ise, İkrime bin Ebu Cehil'in liderliğindeki bir saldırıyı püskürtmüştür.
Mekke'ye girişin ardından Peygamber Muhammed, genel af ilan ederek, Mekkelilere kimseye zarar verilmeyeceğini bildirmiştir. Ardından, Kâbe'yi tavaf etmeye ve 360 putu devirmeye başlamıştır. Bu olay, Mekke'nin fethinin ve İslam'ın egemenliğinin simgesel bir ifadesi olmuştur.