Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda 81 ilden gelen öğrenciler ve öğretmenlerle buluştu.

Bakan Tekin, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda bulunan Ekol TV Muhabiri Enes Arol'un sorularını da canlı yayında yanıtladı.

27 MAYIS 1960 DARBESİNİN YILDÖNÜMÜ İÇİN DÜZENLENEN ADA GEZİSİ

27 Mayıs 1960 darbesinin yıldönümüne iki gün kaldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda 81 ilden gelen öğrenciler ve öğretmenlerle buluştu. Tekin, buradaki Adnan Menderes Kongre Merkezi'nde, öğrencilerle Yassıada yargılamalarını anlatan ve mahkeme anının canlandırmasını içeren sinevizyon gösterimini izledi.

EKOL TV'YE ÖZEL AÇIKLAMALAR

Gösterim sonrası Ekol TV'de Meltem Acet'in sunduğu Ana Haber programına canlı yayınla katılan Bakan Tekin, Ekol TV Muhabiri Enes Arol'un sorularını yanıtladı.

Programla ilgili bilgi veren Tekin, demokrasinin teorik anlamda halkın iradesi, halkın egemenliği ve halkın bu egeminliğini kullanma yöntemlerinden bir tanesi olarak tanımlandığının altını çizmek gerektiğini belirtti.

Bakan Tekin

"DEMOKRASİYE, HERKESE YÖNELTİLMİŞ BİR DARBE"

Demokrasiyle insanların kendi kendilerini yönettiklerini, iradenin, gücün asıl sahibi olan insanların, nasıl yöneteceklerine kendilerinin karar verdiğini aktaran Tekin, şöyle devam etti:

"Temsili demokrasilerde bunun bir yolu da seçim. Seçimler, iktidara gelen siyasi partilerin halkın, milletin iradesini, yansızlığı, milletin kendi kendisini yönetme usulünü tanımladığı bir mekanizma olarak bilinir. Bugün burada, Türkiye'de tek parti döneminin bitmesinden itibaren 14 Mayıs 1950 seçimleriyle iktidara gelen ve ondan sonra katıldığı 1950, 1954 ve 1957 seçimlerinin tamamında halkın en az yarısının oyunu alan bir siyasi parti. Ve bu siyasi partinin iktidarının, iktidar dönemi içerisinde bir grup silahlı asker tarafından sona erdirildiği, yani demokrasiye, yani milletin iradesine, yani halka, Demokrat Parti'ye, demokrasiyi destekleyen herkese yöneltilmiş bir darbe..."

"ÇOCUKLARIMIZA BİR ŞUUR KAZANDIRMAK İSTİYORUZ"

Milli Eğitim Bakanlığı olarak bakış açılarını aktaran Bakan Tekin, "Türkiye'de geçmişimizde, tarihimizde bu anlamda halkın değerleri, tarihi, kültürü anlamında, çocuklarımıza bir bilinç, bir şuur kazandırmak istiyoruz. Kazandırmak istediğimizi şuurun önemli unsurlarından bir tanesi de, bu milli irade, demokrasi, temel hak ve hürriyetler gibi değerler. Biz bunları müfredatımızın içine yerleştirdik. Biz bunları çocuklarımızın yaşayarak, görerek öğrenmesini istiyoruz." dedi.

Yassıada1

"TÜRKİYE'NİN HER İLİNDEN ÖĞRENCİ GELDİ"

Bakan Tekin, 27 Mayıs haftası nedeniyle Türkiye'nin her tarafından, her ilden belli sayıda öğrencinin gelip aralarına katıldığını anlatarak, "Demokrasi Özgürlük Adası'nda en azından bir yarım gün geçirdikleri bir gezi yaşadık. Çocuklar çok mutluydular, biz de çok mutluyuz. Neden mutluyuz? Çünkü demokrasimizi emanet edebileceğimiz, demokrasiye, tarihine sahip çıkabilecek bir kuşak yetiştiriyoruz. O yüzden çok mutmluyuz, bunu görmek ayrıca bizi çok mutlu etti." diye konuştu. 

ADAYA GELEN 11 ÖĞRENCİNİN İSİMLERİ AYNI: ADNAN MENDERES 

Darbe girişimlerine tepki olarak insanların çoçuklarına Adnan Menderes ismini verdikleri ve geziye gelen öğrenciler için Adnan Menderes isimli 11 öğrenci olduğu hatırlatılan Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı:

“Evet zaten rahmetli Menderes'in de yargılanmasında, söylediği son cümlelerden bir tanesi bu. 'Siz beni idam etseniz, öldürseniz de bu milletin kalbinden asla silemeyeceksiniz...' Gördağünüz gibi şu an hala çocuklarına Adnan Menderes ismini koyan, bu Adnan Menderes sizin gördükleriniz ama Menderes ya da Adnan, ayrı ayrı koyanlarla beraber düşündüğünüzde gerçekten çocuklarına bu ismi koyanlar, sadece Demokrat Parti'yi seven, oy veren insanlar değil. Cumhuriyeti, demokrasiyi, özgürlükleri seven insanlar çocuklarına bu isimleri veriyorlar. Bu demek ki Türk halkı, biz, millet olarak demokrasiyi özümsemiş durumdayız." değerlendirmesinde bulundu.

"DEMOKRASİYE KARŞI HERKESİ ALT EDEBİLECEK GÜCE SAHİBİZ"

"Demokrasiye karşı çıkabilecek herkesi rahatlıkla alt edebilecek güce sahibiz." diyen Tekin, bunun en bariz göstergesinin  15 Temmuz olduğuna dikkati çekti.

15 TEMMUZ ÖRNEĞİ

15 Temmuz'da siyasi parti, ideoloji ya da benzeri hiçbir etnik dini aidiyetlere bakılmaksızın herkesin sokaklara, tankların önüne çıktığını kaydeden Tekin, "İnsanlar demokrasiye, milli iradeye, halkın değerlerine sahip çıktı. Buz bu sahip çıkma sürecinin devam etmesini istiyoruz. Bu çocukların bu şekilde mutlu olması beni Milli Eğitim Bakanı olarak ayrıca mutlu ediyor. İnşallah böyle çocuklar yetiştirmeye devam ederiz." görüşünü sundu.