Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda eğitim gören öğrencilerin okul formalarının serbest piyasa koşullarından temin edilebileceğini duyurdu. Resmi Gazete’de 6 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan düzenleme doğrultusunda, azınlık okulları ve milletlerarası özel öğretim kurumları hariç, marka lisans sözleşmesi yapan özel okullar, velilere ek mali yük getirmeyecek bir sistemle forma tedarik edecek.
ÖZEL OKULLARDA FORMALARDA ZORUNLU SATIŞ DAYATMASI KALDIRILIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullarda velilere yönelik kıyafet temini konusunda yapılan zorunlulukları sonlandırıyor. Artık özel okul yönetimleri, velileri okul formalarını sadece elektronik ticaret platformlarından almaya zorlayamayacak. Veliler, serbest piyasa koşullarında kıyafetleri diledikleri yerden temin edebilecek.
Bunun yanı sıra, özel günler, haftalar veya kutlamalar gibi etkinliklerde mali yük oluşturacak özel kıyafetlerin alımı da velilere zorunlu kılınamayacak.
OKUL FORMALARINDA ÖZEL İŞARET VE BASKI KISITLAMASI
Özel okulların, okul kıyafetlerini belirlerken devlet okullarında olduğu gibi okul-aile birliği yönetim kurulu ve öğretmenler kurulunun görüşünü alması gerekecek. Belirlenecek kıyafetlerde özel işaret, baskı veya desen gibi velilere ek maliyet getiren uygulamalar yasaklanacak.
Ayrıca, okul formalarının üzerine dokunan okul armaları gibi uygulamalarla kıyafetlerin yalnızca belirli yerlerden alınması zorlanamayacak. Okul kıyafetlerinin listesi, okulun resmi internet sitesinde yayımlanacak ve belirlenen kıyafetlerde dört eğitim-öğretim yılı boyunca herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
EKONOMİK VE PEDAGOJİK ŞARTLAR ÖN PLANDA
Yeni düzenlemeyle okul kıyafetlerinin tasarımında Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan temel ilkeler esas alınacak. Bu kapsamda kıyafetler, ekonomik, sade, kolay temin edilebilir, kullanışlı ve pedagojik esaslara uygun olacak şekilde belirlenecek.
Bu yeni düzenleme, velilerin üzerindeki maddi yükü azaltmayı ve okul yönetimlerinin kıyafet konusunda serbest piyasa rekabetini engelleyen uygulamalarını sonlandırmayı amaçlıyor.