MasterChef All Star'dan 12. sıradan elenen yarışmacı Alican Sabunsoy'un elenmesiyle birlikte hastalığı yeniden gündeme geldi. Alican Sabunsoy’un hareketlerini sınırlayan, yaşamını olumsuz etkileyen kalıtsal kan hastalığı sebebiyle izleyenler üzüntü yaşamıştı. Masterchef yarışmacısı Alican Sabunsoy’un kalıtsal kan hastalığı “Herediter Anjiyoödem” hakkında tüm bilgileri sizler için derledik. MasterChef Alican'ın hastalığı ne, belirtileri neler ve tedavi yöntemi ne?

Acun Ilıcalı’nın kanalı TV8'de yayınlanan MasterChef All Star yemek yarışma programı, dün gece duygusal bir elemeye sahne oldu. MasterChef All Star yarışmacısı Alican Sabunsoy'un elenmesi sonrası hastalığı yeniden gündeme geldi. Elenmesinde hastalığının büyük payı olduğunu düşünenler, Alican Sabunsoy’un kalıtsal kan hastalığının ne olduğunu, belirtilerinin neler olduğunu, nasıl bir tedavi yöntemi uygulandığını, tedavi süreci tamamlanınca hastalığın geçip geçmeyeceğini merak etti.

ALİCAN SABUNSOY’UN PERFORMANSINI ETKİLEMİŞTİ

Alican Sabunsoy, performansının çok düşük olduğu bir yarışmada “kan hastalığının olduğunu, kalıtsal bu hastalık sebebiyle hiç bilinmeyen zamanlarda ataklar geçirdiğini, ataklar sırasında çok şiddetli ağrılarının olduğunu, bu ağrılarının da tüm performansını düşürdüğünü söylemişti. MasterChef Alican'ın hastalığı Herediter Anjiyoödem idi. Peki Herediter Anjiyoödem hastalığı nedir? Herediter Anjiyoödem hastalığının belirtileri nelerdir? Herediter Anjiyoödem hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Bilmekte yarar var.

HEREDİTER ANJİYOÖDEM (HAÖ) HASTALIĞININ GENEL TANIMI VE TANI YÖNTEMLERİ

Herediter Anjiyoödem (HAÖ), kalıtsal bir hastalık olarak bilinir ve vücutta tekrarlayan şişlik atakları ile kendini gösterir. Prof. Dr. Gül Karakaya, HAÖ'nin tanısının muayene ve kan tetkikleri sonucunda konulduğunu belirtiyor. Tanı sürecinde, öncelikle kan içindeki kompleman 4 (C4) düzeyi ölçülür. Eğer bu düzey düşükse, C1 inhibitör düzeyi ve fonksiyonu detaylı olarak incelenir. Erkek ve kadınlarda görülebilen bu hastalık, ebeveynlerden çocuklarına %50 oranında geçme riski taşır. Türkiye'de 6-10 bin arasında HAÖ hastasının olduğu tahmin edilmektedir.

HEREDİTER ANJİYOÖDEM BELİRTİLERİ VE RİSKLERİ

HAÖ, el, yüz, ayak, bacak, genital bölge, sindirim sistemi ve nefes yollarında ani ve şiddetli şişmelerle karakterize edilir. Sindirim sistemindeki ani ödemler, kramp tarzında ciddi karın ağrılarına, bulantı ve kusmaya yol açabilir. Yüz bölgesindeki ödemler ise hastanın tanınmaz hale gelmesine sebep olabilir. Prof. Dr. Karakaya, özellikle gırtlak bölgesinde gelişen ani şişliklerin hayati risk taşıdığını ve acil müdahale gerektirdiğini vurguluyor. HAÖ hastalarında, travma, basınç, yaralanma, ameliyat, enfeksiyon, stres gibi faktörler hastalığı tetikleyebilir. Özellikle tanı almayan veya tedavi edilmeyen hastalarda ağız ve diş müdahaleleri sonucunda gırtlakta şişme oluşabilir ve bu durum alerji ile karıştırılabileceğinden doğru müdahalenin zamanında yapılması hayati önem taşır.

HEREDİTER ANJİYOÖDEM HASTALIĞININ TEDAVİSİ

HAÖ hastalığının tedavisinde, hastalığın mekanizmasına yönelik özel ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, hastalığın neden olduğu sorunları hafifletmeyi veya kontrol altına almayı amaçlar. Hastalığın yönetiminde ilaç tedavisinin yanı sıra, hastaların tetikleyici faktörlerden kaçınması ve düzenli medikal takip altında olmaları da büyük önem taşır.

MASTERCHEF YARIŞMACISI ALİCAN SABUNSOY KİMDİR?

Alican Sabunsoy, 1991 yılının başlarında, 5 Ocak'ta, Adana'nın sıcak havasında ilk nefesini aldı. Eğitim yolculuğu onu Mersin Üniversitesi'nin kapılarına götürdü, burada Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında kendini geliştirdi. Üniversite yılları, onun için sadece akademik bir süreç olmadı; mutfakla olan tutkusunu keşfettiği bir dönem oldu. Mersin Üniversitesi'nde tanıştığı bir şefin rehberliğinde mutfak sanatlarına adım atan Sabunsoy, ikinci öğrenim yılında profesyonel mutfaklarda çalışmaya başladı. Bu deneyim, onu eğitimini yarıda bırakıp tamamen aşçılık kariyerine yönelmeye itti. Çeşitli mutfaklarda kazandığı tecrübelerle kendini geliştiren Alican, sonrasında Adana'da başarılı bir Uzak Doğu restoranının şefliğini yaparken, kariyerine yeni bir yön vermek için İstanbul'a taşındı. 2019'da MasterChef yarışmasının parlak yüzlerinden biri oldu ve şampiyon Cemre'nin ardından ikinci sırayı alarak yeteneklerini herkese gösterdi.