Sosyal medyada Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın ABB Meclisi’nde İngilizce konuşma yaptığına dair bir video yayılmaya başladı. Videoda son derece akıcı bir üslupla ve Amerikan aksanıyla İngilizce konuştuğu görülen Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın ABB Meclisi’nde konuşmasını İngilizce olarak yaptığı iddiasına ise “AK Partili üyelerin kendisini anlamaması” gerekçesi gösterildi. Peki Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın ABB Meclisi’nde konuşmasını İngilizce yaptığını gösteren video gerçek mi?

MANSUR YAVAŞ ORİJİNAL VİDEODA TAMAMEN TÜRKÇE KONUŞUYOR

Sosyal medyada iddia edildiği gibi Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gerçekten İngilizce mi konuşuyor? Daha doğru ifadeyle Mansur Yavaş’ın İngilizce konuştuğunu gösteren video gerçek mi?

Doğrulamak için iki yol izlenebilir. İlki teknik olarak yapılacak bir inceleme, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın ABB Meclisi’nde yaptığı İngilizce konuşmanın olup olmadığını ortaya koyabilir. Videonun Türkçe altyazısında yer alan metni arama motorlarında aratmak yeterli. Metni örneğin Google’da arattığınızda Mansur Yavaş’ın ilgili konuşmasına ait videoya ulaşılabiliyor. Mansur Yavaş’ın konuşmasının orijinaline ve sözkonusu Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı görüntülerine ve haberlerine ulaşılabiliyor.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın ABB Meclisi’nde İngilizce konuştuğunu gösteren video ve Türkçesi karşılaştırıldığında, 14 Nisan 2019 tarihinde ABB Meclisi’nde Başkan Mansur Yavaş’ın Türkçe olarak yaptığı konuşmanın üzerinde oynama yapılarak sağlandığı kolaylıkla anlaşılabiliyor. İki video timecodlarını eş zamanlı hareket ettirdiğinizde tüm jest ve mimik hareketlerinin aynı olduğu, sadece dudak hareketlerinin birbirini tutmadığı fark edilebiliyor. Bu noktada akla gelecek tek şey pek tabii ki yapay zekalar. Kişinin herhangi bir dilde yaptığı konuşmayı canlı olarak istenilen dile dönüştüren ve ağız hareketlerini ve ses tonunu da dönüştürülen dile göre uyarlayan yapay zeka uygulamaları bulunuyor. Özetle muhtemelen yapay zeka denemeleri yapan bir kişi, rastgele bir video indiriyor ve bu video üzerinde yapay zekanın başarısını test ediyor. Kullanıcı, Mansur Yavaş’ın ABB Meclisi’nde yaptığı konuşmayı yapay zeka programı ile İngilizceye dönüştürdüğünde son derece başarılı bir görüntünün ortaya çıktığını görünce ya muziplik yapmak ya da Mansur Yavaş’ın ne derece kültürlü bir belediye başkanı olduğu vurgusunu yapmak için sosyal medyaya yüklüyor. Sorun ise burada başlıyor. Araştırma, temkinli yaklaşma alışkanlığı bulunmayan sosyal medya kullanıcıları ise manipülatif bilgiyi kullanarak yayılımını sağlıyor.

Videonun orijinalinden anlaşılabileceği üzere videoda Mansur Yavaş’ın İngilizce konuştuğu versiyon sonradan manipüle edilerek oluşturulmuş. Ayrıca Yavaş’ın konuşmasındaki bazı bölümler değiştirilmiş. 

MANSUR YAVAŞ ABB MECLİSİ’NDE HİÇ İNGİLİZCE KONUŞMADI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın hiçbir ABB Meclis toplantısında İngilizce ya da farklı bir dilde konuşma yapmadığı biliniyor. Yapay zeka uygulamasının kullanıldığı, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın ABB Meclisi’nde İngilizce konuştuğu ileri sürülen videonun kaynağı olan toplantının tarihine gidildiğinde, o tarihteki ABB Meclisi Toplantısında kimsenin İngilizce konuşmadığı görülüyor.

Özetle “Mansur Yavaş'ın Belediye Meclisi'nde İngilizce konuştuğunu gösteren video gerçek mi?” sorusunun yanıtı net olarak, “Mansur Yavaş’ın İngilizce konuştuğu video yapay zekâ ile hazırlanmış. Mansur Yavaş, videonun orijinalinde Türkçe konuşuyor.” olacak.

MANSUR YAVAŞ İNGİLİZCE BİLİYOR MU?

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın ABB Meclisi’nde sözde “AK Partililer Mansur Yavaş’ın söylediklerini anlamadığı için istihza yapmak amacıyla İngilizce konuştuğu” videosu, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın İngilizce bilip bilmediği sorularını da akıllara getiriyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın hiçbir yerde İngilizce konuşma yaptığını gören yok. Ve yine ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın tüm özgeçmişlerine bakıldığında “yabancı dil” bildiğine dair hiçbir bilgi yer almıyor. Ancak Mansur Yavaş’ın az seviyede İngilizce bildiği ancak kıyaslama yapılabilmesi açısından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu kadar dahi İngilizce konuşamadığı biliniyor. Ekrem İmamoğlu’nun İngilizce bilgisine dair medyada geçmişte çok haber yapılmış, Ekrem İmamoğlu’nun İngilizce konuşmaları alay konusu olmuştu.