KYK geri ödemesiz burs şartları milyonlarca öğrenci tarafından merak ediliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı hizmet veren Kredi ve Yurtlar Kurumu üniversite öğrencilerine burs ve kredi desteği sağlıyor. Burslara geri ödeme olmazken, öğrenim kredileri mezuniyetin ardından tahsil ediliyor. Bu nedenle “KYK geri ödemesiz burs şartları neler, başvurular nasıl yapılır?” araştırmaları yoğun şekilde yapılıyor. İşte e-devlet KYK burs başvurusu ekranı ve bilinmesi gerekenler…
KYK GERİ ÖDEMESİZ BURS ŞARTLARI NELER?
Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öncelikli olarak burs verilecek öğrenciler şu şekilde belirtilmiştir.
- Şehidin bekar çocukları, çocuğu yok ise bekar kardeşleri
- Gazinin kendisi veya bekar çocukları
- Sağlık kurulu raporu ile yüzde kırk ve üzerinde engeli olduğu tespit edilenler
- Anne ve babasının her ikisi de vefat eden bekar kişi
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak lise ve dengi öğrenimini tamamlayan veya 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ile koruma altına alınanlar
- Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar
- Bakanlık tarafından belirlenen kıstasları taşıyan milli sporcular
- Her öğretim yılında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarından alan yeterlilik sınavında ham puan bazında ilk yüze girenler
KYK GERİ ÖDEMESİZ BURS BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR?
KYK geri ödemesiz burs başvuruları ile geri ödemeli öğrenim kredileri tek bir yerden yapılıyor. Öğrencinin verdiği bilgiler ışığında yapılan değerlendirmeler neticesinde öğrencinin geri ödemesiz burs mu alacağı ya da geri ödemeli kredi mi alacağı belli oluyor.
KYK burs ve kredileri e- devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/kyk-krediburs-basvurusu sayfası aracılığı ile yapılıyor.
T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapan öğrenciler istenilen adımları takip ederken burs/kredi başvuru işlemlerini tamamlayabiliyor.
E-DEVLET KYK BURS BAŞVURUSU EKRANI
KYK BURSU HANGİ DURUMLARDA KESİLİYOR?
- Başarısız olma
- Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarma veya en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alma
- Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, ders kaydı yaptırmama
- Öğretim kurumunun kapatılması
- Bakanlığımız yurtlarından “yurttan çıkarma cezası” alma
- Öğrencinin kesin hükümle mahkûm olması
- Öncelikli öğrenciler hariç, öğrencinin yurt içinde yükseköğrenim görmekteyken yurt dışında bir yükseköğretim programına kaydolması
- Hesaba aktarılan bursun altı ay içerisinde çekilmemesi