Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir İsrail askeri ile bir sivil Yahudi’nin, kucaklarında 3’er koli Kurukahveci Mehmet Efendi kahveleriyle poz verdiğine dair fotoğrafların yayılması, İsrail ve ABD mallarını yoğun olarak boykot eden Türk halkının yıllardır Türk markası olduğunu bildiği Kurukahveci Mehmet Efendi markasının yerli olup olmadığını araştırıyor.
Vatandaşlar “Kurukahveci Mehmet Efendi nereli?”, “Kurukahveci Mehmet Efendi kimin?”, “Kurukahveci Mehmet Efendi hangi ülkenin?” gibi sorularla Kurukahveci Mehmet Efendi markasının Türkiye yerlisi mi yoksa ABD ya da İsrail menşeili mi olduğunu bulmaya çalışıyor.
KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ TÜRK MÜ?
Kurukahveci Mehmet Efendi, Türkiye'nin en tanınan Türk kahvesi markalarından biri olarak bilinir ve 1871 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde kurulmuştur. Kurucusu Mehmet Efendi'nin ismini taşıyan bu marka, Türkiye'nin en eski işletmelerinden biri olarak kabul edilir. Hasan Efendi'nin oğlu Mehmet Efendi tarafından geliştirilen ve büyütülen işletme, Mehmet Efendi'nin vefatının ardından oğulları tarafından yönetilmeye devam etmiştir. Bugün, Mehmet Efendi'nin torunları tarafından idare edilen bu marka, ailenin diğer fertleri tarafından yönetimde yer almamaktadır.
MEHMET EFENDİ'NİN YAŞAMI VE MİRASI
1857 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde eğitim aldıktan sonra babasının kahve ve baharat dükkanında çalışmaya başlamıştır. İşletmeyi devralarak Kurukahveci Mehmet Efendi markasını oluşturmuş ve 1931 yılında vefat etmiştir.
KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ'DEN İSRAİL AÇIKLAMASI
Sosyal medyada, İsrail askeri ve bir Yahudi'nin Kurukahveci Mehmet Efendi kahveleri ile poz verdiği fotoğrafların yayılması üzerine ortaya atılan iddialara karşı şirket tarafından açıklama yapılmıştı. Şirket, bu iddiaların asılsız ve karalayıcı olduğunu belirterek, "Yurtta Suh, Cihanda Sulh" ilkesini benimsediklerini ve bu tür iddiaların muhatabı olmadıklarını vurgulamıştı.
ULUSLARARASI TEPKİLER VE BOYKOTLAR
İsrail'in eylemleri karşısında dünya genelinde protesto ve boykot çağrıları artmıştı. Uluslararası kamuoyu, İsrail askerlerine yapılan yiyecek ve içecek yardımlarına dikkat çekerek, bu markaları boykot etmeye başlamıştı. Bu boykotlar, bazı markaların satış rakamlarının düşmesine ve büyük indirimlere gitmelerine yol açmıştı.
KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ ÜRÜNLERİNİN İSRAİL ASKERLERİYLE İLİŞKİSİ
Kurukahveci Mehmet Efendi'nin ürünleriyle İsrail askerlerinin fotoğraflarının yayılmasının ardından başlayan protestolar ve boykot çağrıları, şirketin satışlarında düşüşe neden olmuştu. Şirket, bu iddialara karşı "asılsız ve karalayıcı" olduğunu belirten bir açıklama yaparak halkın tepkisine cevap vermişti.
Kurukahveci Mehmet Efendi firmasının yazılı açıklamasında şöyle denilmişti:
"Son günlerde Kurukahveci Mehmet Efendi markasıyla ilgili sosyal medya hesaplarında hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan asılsız ve karalayıcı iddialardan derin üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. ‘Yurtta Suh, Cihanda Sulh’ ilkesini düstur edinmiş bir ülkenin markası olarak, böyle bir iddianın muhatabı olmadığımızın ve olamayacağımızın bilinmesini isteriz. 152 yıldır yerli ve milli olan markamızın ayakta kalmasını sağlayan şey, her şeyden önce karşılıklı saygı, dostluk ve güven temeli üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Dünyanın 60 ülkesine ihracat yaparak, hem ülke ekonomimize hem de Türk kahvesi kültürünün yaşatlımasına katkıda bulunuyor, bununla da gurur duyuyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sohbetlerin, dostluğun, misafirperverliğin simgesi olmaya devam edeceğiz."