Kurban Bayramı arefe günü bu yıl 15 Haziran'a denk geliyor. Bayram öncesi Arefe günü oruç tutmanın önemi ve fazileti araştırılıyor. Arefe günü oruç tutulur mu, arefe günü oruca nasıl niyet edilir? sorularının yanıtları merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Bayram öncesi Arefe günü oruç tutmanın önemini ve faziletlerini paylaştı. İşte detaylar..

ramazan-ayi-oruc-tutmak-18122023-10

KURBAN BAYRAMI AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Kurban Bayramı arefe günü oruç tutulup tutulmayacağı ve oruca nasıl niyet edileceği konusu, dini vecibelerini yerine getirecek olan Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Bu sene 16 Haziran Pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı, 20 Haziran Perşembe günü tamamlanacak. Bayram öncesi Arefe günü ibadetleri, bu ibadetleri tam ve eksiksiz yerine getirmek isteyenler tarafından sorgulanıyor. Arefe günü oruç tutmanın önemi ve fazileti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı.

ramazan-ayi-oruc-tutmak-18122023-2

Din İşleri Yüksek Kurulu Açıkladı

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 63 [2440]; İbn Mâce, Sıyâm, 40 [1732]).

Oruc 14012024 3

AREFE GÜNÜ ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Cami Namaz Dua 09012024 10

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Editör: Nurseli Fırat