Merkez Bankası yeni bir tebliğle KKM stoğunu küçültmek için bazı kararlar almış. 

Bankaların TLden KKMye geçenlerin yarısını vadeli TLye geçirmesi, Dövize Dönüşebilir KKMde ise bu oranın %5 olması (herhalde bu grubun döviz talebi fazla olabilir öngörüsüyle) istenmiş. %70 DDKKM olduğunu düşünürsek bu tebliğ ilk etapta mevcut KKMnin ~%18.5 (3.3 trilyonda 610 milyar) azalması hedeflenmiş. Bunu gerçekleştirmek için bankaların TLden KKM faizini düşürmesi vadeli TL faizini yüksek oranda arttırması gerekecektir. Yeni KKM girişlerini engelleyen/sınırlayan ya da müşteri açısından KKM uygulamasını değiştiren bir durum görmedim.

MB ayrıca bir tebliğle DTH zorunlu karşılıkları arttırmış. MB brüt rezervinin artması, DTHın daha büyük bölümünün ZK yoluyla MB tarafından kullanılabilmesi dışında bir etkisi olmayacaktır. Bankada duran vadesiz her 100 doların 29u MB, 71 doları bankanın kullanımında olacak.

Kararın olumsuz olabilecek en kötü tarafı kur korumalı bitenlerin dövize geçip bankadan dolarları yastık altına çekilmesi olabilir.  Kur yükselmeden insanların kkm den vazgeçmesi isteniyor. Muhtemelen yalın zamanda bir devalüasyon gerçekleşecek.

Ayrıca tl mevduat faizleri % 45’e yükselebilir ve bunla birlikte kredi faizleri artabilir. Yüksek enflasyon ortamında bu mevduat faizi yeterli gelir mi, bilinmez. Veya insanlar dolardan ya da altından vazgeçer mi kur korumalı mevduat bitiminde? Kkm’den dönen paranın bir kısmı borsaya gitsin istenecek, bakalım bu gerçekleşecek mi? Bence zor. TL’nin yüksek hacimli değer kaybı olacağı algısı insanların kalplerine inmişse insanların dolardan uzak kalması zor görünüyor. Gelecek 2 ay çok sancılı olacak. Bekleyip göreceğiz.

Yatırım tavsiyesi olmadan; özetle şunu söyleyebiliriz: Haftanın ilk günü borsa için kara Pazartesi olabilir, cuma günü düşen borsada satışlar derinleşerek devam edebilir. Döviz bir furya daha arka kapı satışlarına rağmen yükselebilir. Dolar TL muhtemelen bu hafta 28 TL’yi geçip 30 TL ye doğru yolculuğa başlayabilir. Şu an yatırım için, enflasyonist şartlarda insanların dolarizasyona ve kur korumalıya devam edeceği görülüyor.

 Son söz: Kara gömülen ceset yazın ortaya çıkar..