Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün yaptığı bir açıklamada, Türkiye'deki finansal uygulamaların benzersiz bir yönüne dikkat çekti: kredi kartlarında taksitli ödemelerin yaygın kullanımı… Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin böyle bir sistemi yaygın olarak uygulayan tek ülke olduğuna ve bunun da vatandaşların gelirlerinin ötesinde harcama yapmalarına yol açtığına dikkat çekti. Bakan Mehmet Şimşek'e göre bu uygulama, halkın finansal alışkanlıkları üzerinde önemli etkilere sahip ve kapsamlı bir gözden geçirmeyi gerektirebilir.
KREDİ KARTI TAKSİT UYGULAMALARININ SONUÇLARI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kredi kartı taksitlerinin geleceğine ilişkin net ayrıntılar vermese de, yaygın olarak bu alanda olası değişikliklerin sinyalini verdiği şeklinde yorumlanıyor. Bakan Mehmet Şimşek, “bu yaklaşımın (kredi kartında taksitli ödemeler) yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini” vurgulayarak, Türkiye'de kredi kartı taksitlerinin nasıl yönetildiğine dair olası düzenlemelere işaret etti.
KKM HESAPLARI VE KİRA DÜZENLEMELERİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ayrıca daha geniş ekonomik stratejilere de değinerek, devam eden ekonomik sıkılaştırmanın sürmesinin beklendiğini ifade etti. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının kademeli olarak kaldırılmasından bahsetti. Bakan Mehmet Şimşek daha önce de KKM hesaplarına ilişkin Parlamentoda bir açıklama yapmıştı. Mehmet Şimşek gayrimenkul alanında ise önemli bir politika değişikliğine gidilebileceğinin sinyalini verdi. Mehmet Şimşek 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek olan yüzde 25’lik kira artış sınırının yeniden gözden geçirileceğini, uygulamanın sona ermesine yakın bir zaman bunun tekrar değerlendirileceğini söyledi.
ŞENOL BABUŞÇU YORUMLADI
Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Profesör Dr. Şenol Babuşçu, bu gelişmelerin erken bir analizini yaptı. Babuşçu, kredi kartı taksitlendirme politikalarında değişikliklerin ufukta göründüğünü belirtti. Dr. Babuşçu, taksit uygulamalarındaki herhangi bir değişikliğin tüketici harcama davranışlarını önemli ölçüde etkileyebileceğini vurgulayarak, bu tür politika değişikliklerinin Türkiye'nin finansal ortamındaki potansiyel dalgalanma etkilerinin altını çizdi.