Yatırımcı ve iş insanı Korkmaz Karaca, ekranlara verdiği uzun aradan sonra ilk kez Ekran Haber YouTube kanalındaki "Tecrübe Konuşuyor" programında Senem Uluhan’ın sorularını yanıtladı.
Ekranlara verdiği uzun aranın sebebini açıklayan Korkmaz Karaca, güncel ekonomik gelişmelere dair öngörülerini, gençlerin yurt dışına göçünü ve TÜSİAD’ın tartışma yaratan açıklamalarını değerlendirdi. Ayrıca Karaca “Siyasete geri dönecek” iddialarına da son noktayı koydu. İşte o açıklamalar…
“SOSYAL MEDYA LİNCİNE UĞRADIM”
Uzun zamandır ekranlarda ve sosyal medyada görünmeyen Karaca, bunun sebebini şöyle açıkladı:
“Sosyal medyanın hali ortada. Kendimle ilgili kısa bilgi vereyim. 1978 doğumluyum, 15 yaşından beri hayatından içinde olan birisiyim. Hayata ne kadar erken başlanırsa hayata önde başlıyorsunuz. İşte ben o hayata 1-0 önde başlayanlardan birisiyim. Çok küçük yaşta hayatın içerisinde oldum. Kapalı Çarşı kültürüyle büyüdüm. Belli bir süre sonra uluslararası bir şirketin Türkiye temsilciliğini yaptım. Bir dönem Deniz Baykal'ın danışmanlığını yaptım. Bir dönem de Türkiye Cumhuriyet Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliği yaptım. Hem CHP'de Parti Meclisi üyeliği yapmış hem de AK Parti'de MKYK üyeliği yapmış tek kişiyim. Bir dönem sosyal medyanın linçine de uğradım. O yüzden sosyal medyayı beğenmiyorum pek de içerisinde olmuyorum. Türkiye'de ciddi manada genç bir nesil var. 46 yaşındayım ama bana yaşımı soranlara 150 yaşındayım diyorum. Çünkü çok fazla bir hayat tecrübem var. Tecrübelerimi aktarıyorum”
“SİYASETE ASLA GERİ DÖNMÜYORUM”
“Siyasete geri mi dönüyor” iddialarına da yanıt veren Karaca, “Şunu açıkça söyleyeyim Korkmaz Karaca siyasete asla geri dönmüyor. Bunun altını kalın puntolarla çiziyorum. Hiçbir zamanda siyasette olmayacak” dedi.
“BU KUŞAK HER ŞEYİ YAŞADI”
Gençlerin Türkiye’den gitmesine ilişkin tartışmaları da değerlendiren Karaca, “Bu kuşak her şeyi yaşadı. Bu kuşak; deprem, ekonomik kriz, salgın vs. hepsini gördü. 25 yıl iş hayatı olan bir insan 2-3 iş değiştirmek zorunda kalabilecek. Dünyanın değiştiği dönüştüğü bir zaman diliminin içerisindeyiz. Daha dinamik olmak zorundayız. Zaman çok hızlı akıyor. Bilgiye ulaşmak artık daha kolay. Gençler Türkiye’den kaçmalı, gitmeli deniliyor. Bu asla doğru değil, kabul etmiyorum. Türkiye'de büyük zorluklar var. Bu zorluklar Türkiye'nin belirli dönemlerinde vardı. Eskiden de vardı bugün de var, yarın da olacak. Burada önemli olan sizin ortama ne kadar ayak uydurabildiğiniz. İş hayatına giren bir insan egosunu kapısının önünde bırakacak. Ego ile bir yere varılmaz. Ego ile bir insan asla kendini geliştiremez” dedi.
“GENÇLER HAYATA SIKI SARILMALI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gençlere erken yaşta evlenmeli” tavsiyesini hatırlatan Karaca, “Burada gençler ne kadar erken yaşta evlenir ise hayata o kadar daha sıkı sarılmış olacak. Şimdi de belki diyeceksiniz ekonomik şartlar çok zor gençler nasıl evlensin. Buna katılmıyorum. 20 yıllık evliyim. Hayatımın her noktasında eşim yanımda oldu. Onunla her türlü sıkıntıyı aştık. Türkiye'de Selçuk Bayraktar diye bir model var. Sıfırdan gelen bir aile. Teknolojik yatırımlar yapmışlar. Bu yaptıkları teknolojiyi ise dünyaya ihraç ediyorlar. Ve bunu ihraç etmekle kalmıyorlar kendi içerisinde bulundukları sektörde dünya lideri oldular. Gidip İtalya'da geçtiğimiz haftalarda dünyanın en önemli havacılık şirketlerinden bir tanesini satın alarak bünyesine katıyor. Bunlar gurur duyulacak şeyler” diye konuştu.
TÜSİAD’IN AÇIKLAMALARI: FARKLI BİR DİLE İHTİYAÇ VAR
Son günlerde gündem olan TÜSİAD Genel Kurulu’ndaki eleştiriler hakkında konuşan Karaca, şunları söyledi:
“TÜSİAD Türkiye’de kurumlar vergisinin yüzde 80’ini ödeyen, istihdamda çok büyük payı olan ve bunun dışında da Türkiye’de ihracatın önemli bölümünü yapan iş dünyasının önemli bir kuruluşu. Eleştiri hakları var mıdır? Tabii ki var ama içeriğine dikkat etmesi lazım. Hükümet yetkililerine direkt ulaşmak, bu eleştirileri onlara aktarmak çok zor bir şey değil. Ben Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliği yaptığım dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız defalarca TÜSİAD’la bir araya geldi, o kapılar kapalı değil. Eleştirilerimizi kavga eder tarzda yaparsak eleştiriyi yapana da eleştirilene de bu ülkede bir faydası olmuyor. Oturup yüz yüze birbirimize gerçekleri söyleyebilme ve eleştirme hakkına sahibiz. Böyle yaparsak netice alırız. Biz iktidarıyla muhalefetiyle, iş dünyasıyla tribünlere oynamaya kalkarsak, sosyal medyada beş tane trol bizi alkışlasın derdine girersek bu ülkeye bir katkımız olmaz. TÜSİAD’ın kendisini de eleştirmesi lazım. Bayraktar ailesi dünyanın en büyük markalarından birisini satın alıyor. TÜSİAD üyeleri son yıllarda böyle bir satın alma yapmadı, yani inovatif bir buluş çıkaramadı. Birbirimizi eleştirirken yükseltmemiz lazım, eleştirirken alçaltırsak hep beraber alçalırız. O yüzden ben farklı bir dile ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. TÜSİAD’ın eleştirmeye hakkı vardır ama üslubu, içeriği ve kendisini de sorgulayarak bu eleştirileri yapması lazım.”
“TÜRKİYE YATIRIMDA YÜKSELEN BİR TRENDDİR”
Yatırımcıların ve yatırımların Türkiye’den kaçtığı iddialarına katılmadığını belirten Karaca, “Organize Sanayi Bölgeleri tam kapasiteyle çalışıyor. Yatırımcılar istedikleri zaman hükümet yetkilileriyle iletişim kurabiliyor. Türkiye’de yatırım iklimine uygun bir iklim, dinamik bir pazar var. Dünyanın tüm merkezlerine 4 saat mesafede bir coğrafyada yaşıyoruz. Ben 15 Temmuz gecesinin sabahında ‘Dolar nereye gider?’, ‘Piyasalar ne olur?’, ‘Türkiye nereye gider?’ diye endişelendim ama Türk insanı üç gün içerisinde her şeye uyum sağlayıp yoluna devam edebilen bir dayanıklılıkta. O yüzden ben Türk insanının, Türkiye’de yatırıma devam edeceğinden eminim. Türkiye’de yatırım belli dönem kaçabilir, belli dönemlerde istendiği kadar gelmeyebilir ama Türkiye’nin ivmesine baktığınızda yükselen bir trenddir ve bu böyle devam edecektir” ifadelerini kullandı.