Nevşehir ve ilçelerinde artan sokak köpekleri, Kapadokya bölgesine gelen yerli ve yabancı turistleri tehdit ediyor.
TURİZM MERKEZİNDE KORKU
UNESCO’nun hem doğal hem de kültür miras listesinde yer alan, dünyanın ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesi, son günlerde başıboş sokak köpekleri tehdidi ile gündemde. Yılda milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kapadokya'da, köpeklerin yarattığı korku sebebiyle vadi yürüyüşleri, at, deve, bisiklet ve ATV turlarına olan ilgi her geçen gün azalıyor.
TURİZMCİLERİN ENDİŞESİ
Turizmci Adem Demirci, sokak köpeklerinin bölge turizmine zarar verdiğini belirterek, "Kapadokya bölgesinde olan sokak hayvanları müşterilerimize zarar veriyor. Özellikle Uçhisar ve Göreme'de çok fazla köpek var. Zaman zaman müşterilerimize de saldırdıkları oldu. Bu köpekleri koruyarak bu bölgeden uzaklaştırmamız gerekiyor” dedi.
ESNAF VE HALK DA ŞİKAYETÇİ
Uçhisar beldesinde esnaflık yapan Emine Dipici, köpekler nedeniyle dükkanına giremediğini söyleyerek, "Bölgemizde köpekler çok fazla. 5-6 tanesi aynı anda geliyor ve çok ürkütücü oluyorlar. İnsanlar tedirgin oldukları için karşı kaldırıma geçmek zorunda kalıyor. Hayvanları seviyoruz, ama onların sağlıklı ve bizim de onlarsız olacağımız bir çözüm istiyoruz" dedi.
BÖLGE HALKI BIKMIŞ DURUMDA
Uçhisar'da yaşayan Osman Ünal, yabancı turistlerin köpeklerden dolayı tedirgin olduklarını ifade ederek, "Köpekler zaman zaman saldırabiliyor. Bu nedenle köpeklerin buradan toplanması gerekiyor” dedi. Bölgede kasaplık yapan Ahmet Pınarbaşı ise, "Yerel halk olarak hayvanları çok seviyoruz. Ancak, turizm bölgesi olduğu için çocuklar çarşı ve pazara gelip alışveriş yapmakta zorluk çekiyor. Köpekler özellikle akşam saatlerinde saldırganlaşabiliyor. Hayvanları sevsek de, sokak köpeklerinin şehirlerde insanların içinde yaşamalarının uygun olmadığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Kapadokya'daki sokak köpekleri sorunu, bölge turizmine ve yerel halkın günlük yaşamına olumsuz etkiler yapmaya devam ediyor. Yetkililerin, hem hayvanların hem de insanların güvenliğini sağlamak için çözüm üretmesi bekleniyor.
AVRUPA ÜLKELERİ, TÜRKİYE’YE SEYAHAT EDECEKLERİ “KÖPEK” KONUSUNDA UYARIYAR
İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden, son 5 yılda 1523 kuduz vakası yaşanan Türkiye’ye seyahat edeceklere “köpek” uyarısı yapılıyor. Avrupa hükümetleri yaptıkları duyurularda gerekmedikçe Türkiye'ye gidilmemesi, gideceklere ise “kuduz aşısı” yaptırmaları tavsiyesinde bulunuyor.
TURİZM SEZONUNDA UYARILAR ARTTI
Türkiye, yasal düzenlemeler hazırlarken sahipsiz hayvanlar ve kuduz vakalarına karşı çözüm arayışları sürüyor. Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler ise turizm sezonunda Türkiye'ye seyahat eden vatandaşlarını kuduz ve sahipsiz hayvanlar konusunda uyarıyor.
ALMANYA'DAN "KUDUZ AŞISI" TAVSİYESİ
Almanya, Türkiye'ye seyahat eden vatandaşlarına kuduz aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyor. Almanya'nın seyahat tavsiyelerinde, Türkiye'ye evcil hayvan getirenlerin hayvanlarını tanınabilir bir dövme veya mikroçiple tanımlamaları gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, hayvanların kuduz, parvovirüs, hepatit ve leptospiroza karşı aşılanmış olması gerektiği vurgulanıyor.
FRANSA "SAHİPSİZ KÖPEKLERİN AGRESİFLİĞİ"NE DİKKAT ÇEKTİ
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki sahipsiz köpeklerin tehlikelerine dikkat çekerek, vatandaşlarına sahipsiz köpeklere yaklaşmamalarını ve ısırılma durumunda kuduz aşı merkezi ile iletişime geçmelerini önerdi. Fransa, Türkiye'de kuduz aşısı yaptırılmasını da tavsiye ediyor.
İNGİLTERE'DEN "KÖPEKLERE YAKLAŞMAYIN" TAVSİYESİ
İngiltere, vatandaşlarına Türkiye'deki sahipsiz köpeklere karşı dikkatli olmalarını ve bu köpeklere yaklaşmamalarını tavsiye etti. Sahipsiz köpeklerin saldırganlaşabildiğini belirten İngiltere, ısırılma durumunda tıbbi destek alınmasını öneriyor.
AVRUPA'NIN GENEL UYARILARI
Belçika ve Hollanda gibi ülkeler de Türkiye'ye seyahat eden vatandaşlarına sahipsiz hayvanlar ve kuduz vakaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Avrupa ülkeleri, kuduz önleyici aşıların yaptırılmasını tavsiye ediyor.
DSÖ LİSTESİNDE TÜRKİYE “YÜKSEK RİSK” KATEGORİSİNDE
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'deki sahipsiz köpek sayısının 4 milyona yaklaştığını ve Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye'yi "yüksek risk" kategorisinde tanımladığını belirtmişti. Yumaklı, 2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 438 bine ulaştığını ve bunun insan sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğunu vurgulamıştı.