Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzının artırılmasına yönelik önemli bir adım olan yeni düzenlemenin son aşamaya geldiğini açıkladı. Bu düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak. Şimşek, "Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak." dedi.

Avrupakent GYO  spk

PROJE GAYRİMENKUL YATIRIM FONU

SPK'nın (Sermaye Piyasası Kurulu) hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) kurulmasına ilişkin düzenlemede son aşamaya gelindiğini belirten Şimşek, "Bu fonların portföyleri uygun hale getirilip tür değişikliği yapılacak. Konut arzının artmasıyla birlikte konut fiyatlarının yukarı yönlü piyasa baskısı azalacak ve böylelikle konuta erişilebilirlik her kesim için kolaylaşacak." diye konuştu.

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa9

YENİ FONLARLA YENİ İMKANLAR

Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarının yeni düzenlemeden önce bu projelere yatırım yapamadığını ve gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemediğini belirtti. SPK'nın düzenlemesiyle bu kısıtların ortadan kalkacağını ifade eden Şimşek, "Proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek." dedi.

Konut Bina Aa Arsiv

YATIRIMCILAR İÇİN GÜVENCE

Bakan Şimşek, SPK tarafından hayata geçirilecek projenin, yatırımcıların proje kaynaklı risklerini azaltabilmesi amacıyla teminat mekanizması getirdiğini ve böylece fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan haklarını güvence altına alacağını belirtti. Ayrıca, fon faaliyetleriyle ilgili yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı getirileceğini ve böylelikle yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçileceğini söyledi.

thy-emlak-konut-arnavutkoy-yenisehir-evleri-29122023-21

GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARININ YAPISI

Şimşek, yatırımcıların, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olabileceğini aktardı. SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunduğunu, halihazırda portföyü oluşan 149 fonun toplam büyüklüğünün ise 82,7 milyar lira civarında olduğunu belirtti.

thy-emlak-konut-arnavutkoy-yenisehir-evleri-29122023-32

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Düzenlemenin, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacağını vurgulayan Şimşek, bu yatırım fonlarının konut piyasasında arz hareketliliğini artıracağını ve böylelikle fiyatların düşüş eğilimine geçmesine büyük katkılar sağlayacağını belirtti. Ayrıca, bu düzenlemenin, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için de değerli bir alternatif oluşturacağını ekledi.

thy-emlak-konut-arnavutkoy-yenisehir-evleri-29122023-16

Konutlar 26052024