Kira elden ödenirse ne olur? Kiracı, konut veya dükkan (ticari ünite) kirasını elden öderse cezası ne kadar olur? Vatandaşı elden kira ödeme konusunda uyaran Av. Ali Güvenç Kiraz'ın kiracı Ayşe Hanım ve ev sahibi Mustafa Bey örnekli açıklaması şöyle...

KİRA ÖDEMESİ BANKA VEYA PTT ÜZERİNDEN YAPILACAK

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Av. Ali Güvenç Kiraz, sosyal medyada resmi X hesabından (eski adıyla Twitter) ev sahipleri ve kiracıları uyardı. 2 Ağustos tarihinden itibaren konut ve ticari ünite kira ödemelerinin banka veya PTT havalesi aracılığıyla yapılması zorunluluğunu hatırlatan Avukat Kiraz, elden kira ödemesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmesi halinde 'özel usulsüzlük cezası' kesileceğinin altını çizdi. 

ELDEN KİRA ÖDEME CEZASI KİME, NE KADAR KESİLECEK?

Peki elden kira ödemesi cezası, kime, ne kadar olacak?.. Bu soruya örneklerle cevap veren Av. Ali Güvenç Kiraz, özel usulsüzlük cezasının aylık kira bedelinin yüzde 10'u oranında ancak her kira miktarı halinde 5 bin TL'nin altında olmayacağını, hem ev sahibine hem de kiracıya ceza kesileceğini söyledi. Kiraz, "Özel usulsüzlük cezası hem kiracıya hem de mal sahibine ayrı ayrı yansıtılacak olup, kiracı ve mal sahibi elden ödeme kapsamındaki tüm aylardan sorumlu olacaktır. Yani bir kişi birden fazla ay elden ödeme yapıyorsa her ay için yukarıdaki gibi özel usulsüzlük cezası ödeyecektir. Eğer kiracı veya mal sahibi düzeltme talep ederse ödeme vade tarihi itibariyle 5 iş günü içerisinde bu durumu vergi dairesine bildirmesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanmayacaktır" dedi. 

ÖRNEKLE AÇIKLADI

Elden kira ödemesine kesilecek cezayı örnekle açıklayan Av. Kiraz, kiracı Ayşe Hanım ve ev sahibi Mustafa Bey karakterli senaryoda şöyle anlattı:

"Ayşe Hanım aylık 10 bin TL olan kirasını her ay mal sahibi Mustafa Bey'e elden ödüyorsa Bakanlık bu durumu eylül ayı için tespit etmişse yüzde 10 özel usulsüzlük cezası, 1000 TL olmasına rağmen; alt sınır 5 bin TL olduğu için Ayşe Hanım ve Mustafa Bey'e ayrı ayrı 5 bin TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Ayşe Hanım bu kirasını eylül ve ekim aylarında 2 ay üst üste elden ödemişse bu durumda özel usulsüzlük cezası hem Ayşe Hanım hem de Mustafa Bey için ayrı ayrı 10 bin TL olacaktır"

KİRACI İSTEDİĞİ HALDE EV SAHİBİ BANKA HESABI AÇMAZSA

Tüm kiracılara ve ev sahiplerine elden ödeme yapmama ve kabul etmeme tavsiyesinde bulunan Av. Kiraz,  kiracılara kiralarını banka veya PTT yoluyla ödemelerini önerdi. Kiraz, sözlerini "Kiracı talep ettiği halde mal sahibi banka hesabı açmazsa veya PTT yoluyla yapılan ödemeyi geri iade ederse kiracıların Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak ödeme yeri tayini talep etmelerini de mutlaka öneriyorum" diyerek noktaladı. İşte Av. Kiraz'ın o tweeti: 

Kiraz Tvit
Av. Kiraz'ın uyarılarıyla dolu açıklaması böyle...

EKRANHABER.COM

Editör: Emre Kulcanay