Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışında yüzde 25 sınırına ilişkin, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Şimşek, katıldığı TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMİDE DENGELENME SÜRECİ

Şimşek, ekonomide dengeleme sürecine girdiklerini belirterek, "Net ihracatın etkisi ekonomide olumluya dönmeye başladı. Büyümede kompozisyon değişiyor, dengelenme var. Cari açık, geçen yıl mayıs ayında 57 milyar dolar civarındaydı. Bu sene mayıs itibariyle 30 milyar doların altına düşmüş olacak. Türkiye'nin dış açığında neredeyse yarı yarıya düşüş var." dedi.

FON AKIŞINDA ARTIŞ

Programın çalıştığını belirten Şimşek, "Türkiye'nin risk primi geçen sene mayıs ayında 700 baz puanın üzerindeydi. Bugün 270'in altına düştü. Türkiye'ye fon akışında öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. TCMB'nin swap hariç rezerv pozisyonu neredeyse 49 milyar dolarlık bir iyileşme gösterdi. Belirsizlikler azaldıkça, programa olan güven artıyor." diye konuştu.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ TEPKİSİ

Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu artırdığını belirterek, "Fitch 12 yıl sonra, S&P ise 11 yıl sonra Türkiye'nin notunu artırdı. 'Program bu şekilde çalışmaya devam ederse notu tekrar artıracağız.' şeklinde pozitif görünümde duruyorlar. Ekonomide büyümenin kompozisyonu iyileşiyor, makroekonomik dengesizlikler yavaş yavaş ortadan kalkıyor." dedi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE PARA POLİTİKASI

Şimşek, enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu ifade ederek, "Gelecek 12 ayda enflasyon düşüşü öngörülüyor, bu şimdi yüzde 33 civarına, 24 aylık perspektifte ise yüzde 22'ye kadar indi." dedi. Ayrıca, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni güçlü şekilde uygulayacaklarını ve yapısal reformları hızlandıracaklarını vurguladı.

TÜRKİYE'NİN KENDİ PROGRAMI

Şimşek, programın Türkiye'nin kendi programı olduğunu belirterek, "Uluslararası normlara uygun, kurala dayalı, kredibilitesi yüksek bir program ortaya koymanız ve başarı elde etmeniz, dışarıda övüldüğü için sanki dışarıdan hazırlanmış bir program olarak lanse etmek doğru bir yaklaşım değildir. Bu program, Türkiye'nin öz evlatları tarafından hazırlanmıştır." dedi.

KİRALARDA YÜZDE 25 ZAM SINIRI

Kiralarda yüzde 25 zam sınırının uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin Şimşek, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Piyasada, fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Arz artışı üzerinden fiyatların aşağı inmesini sağlamak lazım. Bunun için daha çok yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.