Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Pyongyang'da gerçekleştirilen görüşmede Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması'na imza attı. Kim, Rusya'ya "tam ve koşulsuz" destek sözü verirken, Putin de Kim'i Moskova'ya davet etti.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 3

PUTİN PYONGYANG'DA KARŞILANDI

Pyongyang Uluslararası Havalimanı'nda yapılan resmi törenle karşılanan Putin, Kim ile tekrar bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Putin, sıcak karşılama için Kim'e teşekkür etti. İki lider daha sonra Kim'in özel aracıyla birlikte Putin'in kalacağı Kumsusan Devlet Konuk Evi'ne giderek dostane bir sohbet gerçekleştirdi.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 5

RESMİ TÖREN DÜZENLENDİ

Putin için bugün Kim Il Sung Meydanı'nda resmi tören düzenlendi. Putin ve Kim, bulundukları araçtan askerleri ve Kuzey Kore halkını selamladı. Kuzey Koreliler, liderlerin konvoyunu bayraklar ve çiçeklerle coşkuyla karşıladı.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 10

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 9

İLİŞKİLERDE EŞİTLİK VE SAYGI VURGUSU

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Kim bir buçuk saat süren heyetler arası görüşmenin ardından baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Basına açık kısmında konuşan Putin, Rusya ve Kuzey Kore dostluğunun uzun yıllara dayandığını belirterek, "Ülkelerimiz arasındaki ilişki, eşitlik ve birbirimizin çıkarlarına karşılıklı saygı ilkelerine dayanıyor" dedi. Putin, ikili işbirliğini daha da geliştireceklerini ve uzun vadeli ilişkilerin temelini oluşturacak yeni bir belge imzalayacaklarını söyledi. Ayrıca, Kim'i Moskova'ya davet etti.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 8

KİM'DEN RUSYA'YA KOŞULSUZ DESTEK

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Putin ile görüşmenin önemine dikkat çekerek, stratejik öneme sahip ikili ilişkilerin en hızlı gelişim dönemine girdiğini ifade etti. Kim, Rusya'nın dış politikasına destek verdiklerini yineleyerek, "Kuzey Kore hükümeti, güçlü bir Rusya Federasyonu'nun dünyadaki stratejik istikrar ve dengenin korunmasındaki önemli misyonunu takdirle karşılıyor" dedi. Kim, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunu desteklediklerini belirtti ve Rusya'nın politikalarını tümüyle ve koşulsuz şekilde destekleyeceklerini vurguladı.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 12

PUTİN: RUSYA YA DA KUZEY KORE’YE SALDIRI HALİNDE…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, söz konusu anlaşmanın taraflarından birine saldırı halinde karşılıklı yardımlaşmayı öngördüğünü açıkladı.

İŞBİRLİĞİ VE TİCARETTE ARTIŞ

Toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Kuzey Kore ile ilişkilerini güçlendirmeye önem verdiğini belirtti. Putin, "Ülkelerimiz, işbirliğinin daha da geliştirilmesinden yana. İşbirliğimiz, ekonomi kurumları, parlamentolar, güvenlik güçleri, dış politika kurumları ve kamu kuruluşları düzeyinde ve vatandaşlar arasında sürüyor" dedi. Putin, ikili ticaret hacminin geçen yıl 9 kat, bu yılın ilk 5 ayında ise yüzde 54 arttığını ifade etti.

KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI

Kim Jong-un ile yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Putin, Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalandığını vurguladı. Putin, "Bu anlaşmada, uzun vadede Rusya-Kuzey Kore ilişkilerini derinleştirmek için geniş ölçekli hedefler yer alıyor. Bunlar, siyaset, ticaret, kültür ve insani yardım alanlarının yanı sıra güvenlik alanı için de geçerli" diye konuştu.

ABD'NİN POLİTİKALARI

Putin, Batı'nın Kore Yarımadası'na yönelik siyasetini değerlendirdi ve ABD'nin bölgede altyapısını güçlendirme yönünde adımlar attığını ve Güney Kore ile Japonya'nın katılımıyla çok sayıda askeri tatbikat düzenlediğini belirtti. Putin, "Bu adımlar, yarımadadaki barış ve istikrarı baltalıyor, tüm Kuzeydoğu Asya ülkelerinin güvenliğine tehdit oluşturuyor. Durumun kötüleşmesinden Kuzey Kore'nin sorumlu tutulmasına yönelik girişimleri kesinlikle kabul edilemez. Pyongyang, savunma kabiliyetini güçlendirmek, ulusal güvenliği sağlamak ve egemenliğini korumak için gerekli önlemler alma hakkına sahip" ifedelerini kullandı.

RUSYA'NIN DİPLOMATİK GİRİŞİMLERİ

Rusya'nın Kore Yarımadası'nda silahlı çatışma tehditlerini ortadan kaldırma ve ortak güvenlik ilkesine dayalı uzun vadeli barış ve istikrar mimarisini inşa etme yönünde siyasi diplomatik girişimlerde bulunmaya hazır olduğunu ifade eden Putin, "İmzaladığımız kapsamlı ortaklık anlaşması, taraflardan birine saldırı halinde karşılıklı yardımlaşmayı öngörüyor" dedi.

BATILI ÜLKELERİN YAPTIRIMLARI

Putin, ABD ve NATO ülkelerinin, Rus topraklarına saldırı düzenlemek için yüksek hassasiyetli uzun menzilli silah sistemleri, F-16 savaş uçakları ve diğer silah ve teçhizat türlerinin sevkiyatı ile ilgili açıklamalar yaptığını belirtti. Putin, "Bu zaten gerçekleşiyor. Tüm bunlar, Batılı ülkelerin çeşitli uluslararası yükümlülükler çerçevesinde üstlendiği kısıtlamaların ihlali. Bu bağlamda, Rusya, Kuzey Kore ile imzaladığı anlaşma kapsamında askeri güvenlik alanında işbirliği yapılması ihtimalini göz ardı etmiyor" diye konuştu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI

Batılı ülkelerin yaptırım uygulamasına karşı çıktıklarını vurgulayan Putin, "Bunlar küresel ekonomik ve siyasi sistemi baltalıyor," dedi. Putin, "ABD ve müttefiklerinin teşvik ettiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore'ye ilişkin süresiz kısıtlayıcı rejiminin revize edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA MESELESİNE DENGELİ YAKLAŞIM

Putin, Kuzey Kore yönetiminin Ukrayna meselesine ilişkin dengeli bir yaklaşım sergilediğini ve bu meselenin nedenlerini bildiğini kaydetti.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 6

KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI İMZALANDI

Görüşmelerin ardından Kim ve Putin, Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı. Anlaşmanın detayları hakkında bilgi veren Putin, "Bugün imzaladığımız anlaşma taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşmayı da içeriyor" dedi.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 7

24 YIL SONRA İLK ZİYARET

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl aranın ardından siyasi temaslarda bulunmak üzere dün Kuzey Kore’ye gitmişti. Bu ziyaret, Pyongyang-Moskova ittifakının savunma dahil farklı alanlarda işbirliğini güçlendirme girişimi olarak değerlendiriliyor.

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 2

Vladimir Putin Kim Jong Un 19062024 1