Kıbrıs'ta yaşanan siyasi kriz ve darbe sonrasında adada yaşayan Türk nüfusunu korumak ve adada barışı sağlamak için gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nda önemli detaylar akıllarda kaldı. Peki Kıbrıs Barış Harekatı ne zaman gerçekleştirildi. Ayşe tatile çıksın ne demek, kim söyledi? İşte Kıbrıs Barış Harekatı tarihçesi..

Kıbrıs Barış Harekatı 3

KIBRIS BARIŞ HAREKATI NE ZAMAN OLDU, HANGİ TARİHTE?

Kıbrıs Barış Harekatı, Kıbrıs Adası'nda Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirildi. Rumlara ait silahlı gruplarca 1963'ten itibaren gerçekleştirilen saldırılar sonucu Kıbrıs Türkleri, ülke yönetiminden baskı ve zulümle uzaklaştırıldı. 

Kıbrıs Barış Harekatı 1

Harekat, 20 Temmuz 1974’te TSK'ye bağlı birliklerin Lefkoşa-Hamitköy-Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine hava indirme, Yavuz Plajı'na denizden çıkarma yapmasıyla başlamış oldu. Harekatın parolası ise "Ayşe tatile çıksın" olarak belirlendi. Kıbrıs Barış Harekatı'nın bu yıl 50. yıl dönümü kutlanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 50 yıl geçti. "Ayşe tatile çıksın" cümlesi de harekat sonrası akılda kalan parolalardan birisi oldu.

Kıbrıs Barış Harekatı 4

AYŞE TATİLE ÇIKSIN NE DEMEK, NE ZAMAN, KİM SÖYLEDİ?

Kıbrıs Barış Harekatı'nın ikinci safhası "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla başladı. “Ayşe tatile çıksın" parolası dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş tarafından Başbakan Bülent Ecevit'e söylenmiştir. Ayşe ismi Turan Güneş'in kızı Ayşe Güneş Ayata'dan gelmektedir.

Kıbrıs Barış Harekatı 2

Cenevre'deki görüşmelerden bir sonuca bağlanamayınca dönemin başbakanı Bülent Ecevit, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş'e ''Ayşe Tatile Çıksın'' parolasını iletti ve 14 Ağustos 1974 günü saat sabah 04:30'da Kıbrıs'taki Türk birlikleri harekete geçti. 15 Ağustos 1974'te Kıbrıs'ın yüzde 38'i ele geçirildi. Rum kuvvetleri bu gelişmeyle beraber geri çekilmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çağrısı üzerine Türkiye, 22 Temmuz saat 17.00'den itibaren harekata son verdi.

Editör: Nurseli Fırat