ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'da gerçekleşecek seçimler için adaylıktan çekildiğini ve Kamala Harris'i aday olarak desteklediğini duyurdu. Biden'ın Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Kamala Harris, Amerika tarihinde birçok ilke imza atmıştır. Peki Kamala Harris kimdir, nereli? Kamala Harris kaç yaşında, başkan olacak mı? İşte detaylar..

KAMALA HARRİS KİMDİR?

Kamala Harris, ABD Başkanı Biden'ın başkan yardımcısıdır. Avukat ve politikacı olarak görev yapmaktadır. Kariyerinde birçok ilke imza atan Kamala Harris, ABD başkan adaylığı için destek görmektedir. Asıl adıyla Kamala Devi Harris, 20 Ekim 1964 tarihinde California'da dünyaya gelmiştir. 55 yaşındaki Harris, Jamaikalı bir baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğudur. Üniversite eğitimini, ABD’de genellikle Afrika kökenlilerin eğitim kurumu olarak bilinen Howard Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Harris, kendisi gibi hukukçu olan, avukat Douglas Emhoff ile 2014 yılında evlenmiştir.

Kamala Harris 2

KAMALA HARRİS HANGİ GÖREVLERDE YER ALDI?

32. Kaliforniya Başsavcısı olan Kamala Harris 2010 yılında yapılan Kaliforniya eyalet seçimlerinde başa gelmiştir. Kamala Harris, 2004-2011 yılları arasında San Francisco Bölge Başsavcısı olarak görev yapmış ve 2016 yılına kadar da California eyalet başsavcılığı görevini yürütmüştür. Harris, bu pozisyona gelen ilk siyah kadın olmuştur.

Aynı zamanda, 2010 ile 2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanlığı görevini yürütmüştür. Harris’in siyasi kariyeri ise, 2016 yılında Demokrat Parti’den California Senatörü olarak seçilmesiyle başlamıştır. Harris, California’nın ilk, Illinois Senatörü Carol Moseley Braun’ın ardından da eyaletler genelinde ikinci siyah kadın senatör olmuştur.

Harris, Başkan Yardımcılığı yapmış ilk Afroamerikalı kökenli ve ilk kadın olarak Amerika tarihine geçti. 2020 seçimlerinde başkan yardımcısı adayı olarak Kamala Harris'i seçmenin aldığı en iyi karar olduğunu kaydeden Biden, "Bugün de Kamala'ya partimizin adayı olması için tam destek ve onayımı veriyorum" ifadesini kullandı. 

Editör: Nurseli Fırat