5 TL’lik demir paranın dolaşıma girmesinin ardından 500 ve 1000 TL’lik nakit paraların piyasada hızlı bir geçiş yapması bekleniyordu. Ancak böyle olmadı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TV100’de ele aldığı yazıda, vatandaşların bankaya giderken nakit para yatırılacağı esnada mutlaka belgelerin yanında bulunması gerektiği konusunda uyardı. Aksi taktirde, istemediğiniz kadar başınızın ağrımasına neden olacak durum, aslında yalnızca, ‘dijital paraya geçiş evresi’ olarak nitelendirilmektedir.

islam-memis

BANKALARDA ‘PARANIN KAYNAĞI’ DÖNEMİ GELİYOR

Bankalara giden talimatlar artmaya devam ettiğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Memiş, enflasyon ve kayıt dışı ile mücadele, yeni sistem normalleşmesi bankaların yeni uygulamalarına neden olduğunu açıkladı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Memiş, artık bankalar nakit para getiren müşterilerine "Paranın kaynağını" sorduğu söyleyerek şunları ifade etti:
‘‘Resmi belge ile bankaya götürdüğünüz nakitin kaynağını ispatlamak zorundasınız.
Döviz bozdurdunuz "Döviz fişi"
Altın bozdurduğunuz "Faturası"
Ev ya da araba sattınız "Satış belgesi"
Mal veya ürün sattınız "Belgesi"
Yani, mutlaka o paranın kaynağını açıklamak için bankaya belge sunulması gerek. Bu sorgu önceden de vardı, sadece uygulanmıyordu. Ancak artık uygulanıyor.’’

Thumbs B C 4F22Ca88Ee7Db2579865D

MEMİŞ: ‘‘KÂĞIT PARALAR ARTIK OLMAYACAK’’

Banka çalışanının yalnızca yapılacak işlemlerin nedenini, paranın nereden geldiğini ve niçin kullanılacağı sorularını sormakla yükümlü olduğu ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Memiş, ‘‘Çoğu kişi 500'lük veya 1.000'lik banknot basımı bekliyordu’’ diyerek, "Kâğıt paralar artık olmayacak, kağıt paraları son kullanan nesil biziz, beklemeyin’ uyarılarım vardı’’ diye hatırlattı.

Islam Memis-3

‘‘KAĞIT PARALARIN DOLAŞIMI BİTECEK, DİJİTAL PARALARA GEÇİŞ OLACAK’’

‘‘Yeni banknotların basılmamasının önemli nedenlerinden biri de, paranın dolaşımını dijital bitirmek’’ olduğunu belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son olarak nakit paraların dijitalleşmesi hakkında şunları not aldı:
‘‘Kağıt paraların dolaşımı bitecek, dijital paralara geçiş olacak, her şey kayıt içinde olacak. Bundan sonra bankaya yüklü nakit götüreceğiniz zaman belgeleriniz hazır olsun. İzah edenler de sorun yok. İzaha edemeyenleri de izaha davet ederler. Bundan sonra kimse kaynağı belli olmayan ya da izah edilemeyen çuval dolusu paralarla dolaşamayacak!’’

Editör: Rahime Özbey