Recep ayının ilk kandili Regaib Kandili bu yıl 2 Ocak tarihinde idrak ediliyor. Milyonlarca inanan bu geceyi ibadet ile geçirmeyi planlarken din alimleri, Kur’an-ı Kerim okumak, Salavat getirmek, namaz kılmak ve sadaka vermek gibi ibadetlere ağırlık verilmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunuyor. İşte bu ibadetler arasında Kabir Nur namazı da yer alıyor... 

Namaz G

KABİR NUR NAMAZI NEDİR? 

Kabir Nur namazı özellikle kandil günlerinde gündeme gelen namazlardan biridir. Bu namazla ilgili olarak Peygamber Efendimizin (S.A.V.) vitr namazından sonra kabirinin nurlanması için bu namazı kıldığı ileri sürülmektedir.  

Namaz A

KABİR NUR NAMAZI NASIL KILINIR?  

Kabir nur namazı iki rekâttan oluşan bir namazdır. Tahiyatta oturulduğu gibi oturularak kılınması gereken bir namazdır. Kabir nur namazı bu yüzden ayakta kılınmaz. Bu namaz için tekrardan abdest alınması gerekir. Yatsı namazı abdesti olsa dahi, Kabir nur namazı için yeni bir abdest almak gereklidir. 

Tahiyatta oturulduğu gibi oturmak gerekir ve namaz bu şekilde oturarak kılınır. Kabir nur namazına “ Niyet ettin Allah rızası için 2 rekât Kabir nur namazı kılmaya” diyerek niyet edilir. 

Ardından “Allahuekber” diyerek tekbir alınır ve Sübhaneke duası okunur. Sübhaneke duasının ardından Eüzü Besmele çekilir ve Fatiha süresi okunur. 
Fatiha süresinin ardından Zilzal süresi okunur ve eller dizlere konularak hafifçe eğilinir ardından rükuya varılır. 

Rükudayken 3 kere “Subhane Rabbiyel Azim” denir ve doğrulurken “Semi Allahu - limen Hamide- Rebbena Lekel ‘Hamd” denerek hafifçe doğrulunur. Allah’u Ekber denildikten sonra secdeye gidilir. 

Secdeye varıldığında 3 kere “Subhane Rabiyel Ala” denildikten sonra ‘Allah’u Ekber’ denilir ve ikinci rekat için tekrar eller dizlerde oturulur. 

İkinci rekatın başında besmele çekilir ve ardından Fatiha suresi okunur. Fatiha suresinin ardından Tekasür suresi okunur. Birinci rekatta ki gibi rüku ve secdede ne yapılmışsa aynısı tekrarlanır ve tahiyatta oturulur. Bu kısımda ilk olarak Ettehiyyatü duası okunur. Ardından sırasıyla Allahümme Salli ve Allahümme Barik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli dualarını okumak gerekir. Dualar bittikten sonra “ Esselamün aleyküm ve rahmetullah” diyerek selam verilir ve namaz bitirilir. 

Cami Namaz Dua 09012024 30

HANGİ DUALAR VE SURELER OKUNUR?  

Kabir nur namazı, kabrin nur olması için aydınlık olması için kılınan bir namazdır. Bu sebepledir ki bu namazda, Zilzal ve Tekasür sureleri okunur. Bu surelerin okunmasının sebebi ise, bazı rivayetlere göre Zilzal ve Tekasür surelerinin nurlarının kabre geleceğidir. Kabri ferahlatır ve kabir azabından korur. Ayrıca Allah’ı yakınında hissettirir. Bu nedenle bu surelerin faziletleri büyüktür. Aynı zamanda şeytanın şerrinden ve cinlerin musallat olmasından korunmak için ve Allah rızası için bu duaların okunduğu ve bu namazın kılındığına dair rivayetler vardır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet’in Kabir nur namazını kıldığı ve yanındakilerde de tavsiye ettiği rivayet edilir. 

Kabir nur namazında ayrıca her derde şifa olarak görülen Fatiha suresi de okunur. Bu dua aynı zamanda Allah’ın gazabını önlediği için kabirde fayda sağladığına rivayet edilir. Fatiha suresinin kabri aydınlatacağına ve genişleteceğine inanılır. 

Kabir nur namazında ayrıca Ettehiyyatü duası da okunur ve faziletleri çoktur. Allah’ı her daim yanında hissettiren bu duanın, kabirde de Allah’ın şefkatine nail olunacağına inanılır. Bunun yanı sıra Allahümme Salli ve Allahümme Barik dualarıyla birlikte Rabbena Atina duası da okunur. Allah’ın affına mahzar olmak için okunan bu dua, dünyada ve ahirette kurtuluşa erişmek için okunur. Son olarak Rabbenağfirli duası okunarak hesap gününde Allah’a sığınmayı ve bağışlanma isteğini dile getirir. 

Cami Namaz Dua 09012024 29

KABİR-NUR NAMAZI VAR MI? 

Kabir Nur namazı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklama şu şekildedir: 

Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabından ‘kabir-nur namazı’ adıyla namaz kılındığına dair bir rivâyet bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu niyetle namaz kılmak bid’attır. Ancak kişi istediği vakit nâfile olarak dilediği kadar namaz kılar ve arkasından yapacağı duada kabir azabı ve kabirdeki şerlerden Allah’a sığınabilir. Zira Peygamberimiz (s.a.s.), duada kabir azabından Allah’a sığınmayı tavsiye etmiştir (Buhârî, Cenâiz, 86-87 [1372-1377]).