TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı olacak Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN'ın yol haritası netleşti. MMU KAAN, ABD yapımı F-22 ve F-35, Çin yapımı J-20 ve Rus yapımı Su-57 gibi 5. nesil uçaklarla aynı sınıfta yer alacak. TUSAŞ'ın 2028 yılında 20 adet KAAN Blok-10 uçağını Hava Kuvvetleri'ne teslim etmesi öngörülüyor.

KAAN NE ZAMAN UÇAÇACAK?

Milli Muharip Uçağı KAAN’ın ilk uçuşunun 27 Aralık’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

KAAN_2

Ayrıca, 2028 yılında yerli motorla ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanan KAAN'ın, yerli motorla üretilen versiyonunun Hava Kuvvetleri'ne teslimi ise 2030 olarak hedefleniyor. Şu anda KAAN'ın ikinci prototipi üretim aşamasında bulunuyor ve seri üretime geçmeden önce 7-8 adet prototip inşa edilecek. 2028'de TSK'ya teslim edilecek modellerde AESA radar bulunacak, ancak uzun ve yoğun test sürecinde uçakta değişiklikler olması muhtemel.

KAAN_3

Milli Muharip Uçağı KAAN, itki vektörlü motorlarla gelişmiş manevra kabiliyeti, art yakıcı kullanmadan ses hızının üzerine çıkabilme, stealth özellikleri ile düşük termal iz ve radar görünürlüğü, gelişmiş radar ve bütünleşik görev sistemleri ile çeşitli misyonları uygulayabilme yeteneğine sahiptir.

KAAN_5

Türkiye, MMU KAAN ile birlikte 5. nesil uçak üretebilen beş ülkeden biri olma özelliğini kazanıyor. KAAN, insansız hava araçları (İHA) ve havadan ihbar ve kontrol (HİK) gibi diğer platformlarla ortak çalışabilir. TUSAŞ'ın bu projelerle birlikte ülkeye kazandırdığı Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi test merkezleri Türkiye'nin savunma sanayisindeki kapasitesini artırıyor.

KAAN_4

ASELSAN tarafından geliştirilen TULGAR Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi, MMU KAAN'a entegre edilecek. TULGAR, pilotun durumsal farkındalığını üst düzeyde tutmayı amaçlıyor. Sensör füzyonu elemanları sayesinde elde edilen veriler, pilotun kask vizöründe anlık olarak görüntülenecek.

Ayrıca, MMU KAAN projesi kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezleri Türkiye'ye kazandırılmıştır. HÜRJET projesi de Türkiye'de ilk kez bir jet uçağının tasarım ve üretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir projedir. HÜRJET, muharip pilotların eğitiminde önemli bir rol oynayacak ve Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerini daha da güçlendirecek.