Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, deprem beklediği illeri sıralayarak hazır olunması gerektiği uyarısında bulundu. Ekran Haber'den Ceyda Bıyıklıoğlu'na konuşan Moriwaki, özellikle bir bölgeye dikkat çekti ve "her an deprem olabilir" dedi.

"ESKİDEN BU KADAR DEPREM OLMUYORDU"

Moriwaki, "siz de hatırlıyorsunuz eskiden bu kadar sık sık deprem olmazdı. bu, 2019'da Silivri'de başladı. Daha sonra 2020'de Elazığ, sonra Manisa, İzmir, Muğla ve son olarak da Kahramanmaraş ve Hatay'da oldu. Yani sadece Marmara bölgesinde deprem olacak diye bir şey yok. Fay hattı aktif olan bir ülke. Özellikle Çanakkale tarafında büyük bir tehlike var" dedi. 

GÜNDE 10-20 KERE UFAK UFAK DEPREM OLUYOR

Çanakkale'nin Gelibolu değil Anadolu'ya kayan bölgesinde özellikle bekliyoruz. Bursa Bandırma Biga tarafına doğru. Tabii ki de yüzde yüz deprem olacak diyemeyiz. Hatta bu cümleyi hiçbir yer için kuramayız sadece bahsettiğim bölgede yakın zamanda deprem olma olasılığı çok yüksek.

BEKLENEN MARMARA DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

İstanbul tarafında ne zaman deprem olacak diyorsanız da; 1059 yılında Osmanlı zamanında büyük bir deprem oldu ve şehir tamamen yıkıldı. Ondan sonra 1760 yılında bir deprem oldu. Yani arada 257 sene var. 1760'a 257'i ekleyince 2010 çıkıyor. Bu da bize diyor ki Marmara'da her an yeni bir deprem olabilir. Çünkü bu fay, büyük bir enerji biriktirdi. Tabii ki de bunun tam ve net bir matematiği olmaz ama üç aşağı beş yukarı ortalama bir sonuç verir. 

"33 YILDIR TÜRKİYE'DEYİM 1999 DEPREMİNİ GÖRDÜM"

Herkes beni 1999 yılında Türkiye'ye geldi diye biliyor ama ben 1990 yılında Türkiye'ye geldim. Ayrıca 99 depremine de şahit oldum diyen Moriwaki, o dönemde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "O dönem Ataşehir'de oturuyordum ve bir Japon firmasında çalışıyor fabrikalar yapıyorduk. Tam da İzmit Adapazarı arasındaydı iş yerimiz. Olayın olduğu gece hemen bölgeye koştuk yardıma gittik. Bizim binamızda hiçbir hasar yoktu. Ama bizim binanın yanındaki başka şirketlerin fabrikalarında hasar olmuştu."

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu