Iğdır Üniversitesinde "Deprem ile yaşamak" konulu konferansa katılan Japon Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki depremler ile ilgili önemli bilgiler verdi. 3 il için deprem uyarısında bulunan Japon deprem uzmanı Moriwaki, deprem riski olan illeri açıkladı. 

"TAM DOMİNO TAŞI GİBİ GİDİYOR"

Türkiye’deki depremlerin birbirini takip ettiğini belirten Moriwaki, "Türkiye’de deprem nasıl oluyor. 1939’da Erzincan’da deprem oldu ve 1941’de Tokat'ta deprem oldu. Yani Türkiye’nin depremi doğudan batıya tam domino taşı gibi gidiyor ve 1999 Gölcük Depremi'ne kadar geldi." dedi.

"ÖNLEM ALABİLİRİZ"

Moriwaki, "Bu depreme hepimiz hep birlikte hükümettir, belediyedir, şirkettir ailede depreme hazırlanıyorsak hesap kitap yapabilir, bina kaç yıllıktır, onu öğrenebiliriz. Daha sonra ona göre önlem alabiliriz. Eğer dikkat edersek depremde yüzde 70 önlem alabiliriz. Yüzde 70 çok büyük bir rakamdır. O zaman depreme karşı önlem için neden şimdiden başlamıyoruz?" diye konuştu.

IĞDIR'DAKİ İHTİMAL

Japon uzman, "Türkiye’nin 81 ilinin 71 ilini gezdim seminer verdim. Normalde Türkiye’deki iller kıpkırmızı oluyor" diyerek sözlerine devam etti. 

Türkiye için öyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Moriwaki, "Iğdır 2. tehlikeli bölgededir. Eski tarihlere kadar bakarsak 7’ye kadar büyük deprem yoktur. Fay hattı olduğu için hiç deprem olmaz diye bir şey söyleyemeyiz. Bir İzmir’de yaşayan veya İstanbul’da yaşayana göre o kadar korkmaya gerek yoktur." değerlendirmesini yaptı.

"KAHRAMANMARAŞ'TAKİ DEPREM ATOM BOMBASINDAN 17 KAT DAHA BÜYÜK"

Deprem Uzmanı Moriwaki, "Maraş’ta meydana gelen deprem Hiroşima’daki atom bombasından 17 kat daha büyüktür. Bazen depremler büyüklük olarak 1 gözüküyorsa güç olarak 32 kata eşit oluyor. Bingöl’de kaç defa deprem meydana geldi? Bazen soruyorlar hocam orda bir rahatlama oldu mu? Hayır diyorum. Bu depremler bin kattan sadece bir katı kırdı. Bunlar küçük uyarılardı. 999 tane daha orada bekleyen bir enerji var." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DEKİ DEPREMLERDE CAN KAYBI ÇOK YÜKSEK"

"Türkiye’nin bir inşaat mühendisi olarak, Türkiye’nin bir mimarı olarak ben bunu üzülerek utanarak söylüyorum" diyen Moriwaki, "Türkiye depremde can kaybı olarak üçüncü sırada yer alıyor. Bu çok kötü bir durumdur. Bu tablo neyi gösteriyor. Türkiye bir deprem ülkesi, evet ama çık sık ve çok büyük bir deprem yok. Buna rağmen depremde can kaybı çoktur. Bu da acı bir durumdur." dedi.

"DEPREM OLMAZ' DENİLEN YERDE DE DEPREM OLUR"

Moriwaki, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Adana’dan sonraki Kıbrıs tarafı komple deprem bölgesinde yer alıyor. Bazen domino taşı geriye dönüyor. O zaman Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis bu bölge için ikinci deprem bölgesi diyebiliriz. Üçüncü olarak Ege tarafında çok büyük bir deprem yok, 7 üstü yok ama çok sık deprem olabilir. En yüksek 6,5 diyebiliriz. Dördüncü olarak Marmara bölgesi yer alıyor. Depremin ne zaman nerede olacağını pek tahmin etmek de mümkün değil. Çünkü eskiden Konya, Karaman, Niğde tarafında deprem yok diye söyleniyordu. Ama deprem meydana geldi. Deprem artık her yerde oluyor. Bunu kimse anlamıyor. Japonya’da araştırmalar yapılıyor, deprem öncesi toprak yükseliyor, bunun için uydulardan kontrol yapılıyor."

Naci Gorur35

PROF. DR. NACİ GÖRÜR'ÜN TEPKİSİ

Deprem uyarılarıyla gündeme gelen Yoshinori Moriwaki’ye, Prof. Dr. Naci Görür’den isim vermeden eleştiri geldi.

Görür, Moriwaki’nin yer bilimci olmadığını belirterek, "Adam inşaat mühendisi, inşaatla ilgili konuşması gerekirken deprem hakkında konuşuyor." ifadelerini kullandı.