Terazidere Mahallesi'nde 19 Mart 2020’de plastik malzemeleri üreten 3 katlı iş yerinin deposunda çıkan yangına müdahaleye giden ekipten itfaiye erleri Recep Tekin ve Gökhan İlyas yaralanmıştı. Ambulansla hastaneye kaldırılan yaralılardan Tekin, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybederek şehit olmuştu.

Bu olayla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) itfaiye onbaşı Erdal C, başçavuşu İbrahim B. ve grup amiri Mürsel A. hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma açıldı. Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, itfaiye ekibinin yangına müdahale ettiği, alevlerin birden artmasıyla itfaiye eri Tekin’in yoğun dumandan hayatını kaybettiği belirtildi. İtfaiye eri Gökhan İlyas’ın ise vücudunda yanıklar olduğu kaydedildi.

BİLİRKİŞİYE GÖRE AMİRLERİ KUSURLU

Bilirkişi incelemesine göre itfaiye onbaşı Erdal C, başçavuşu İbrahim B. ve grup amiri Mürsel A'nın yangına müdahale edenlerde eksik teçhizat bulunması gerekçesiyle kusurlu oldukları tespit edildi. Mürsel A, "Sorumlusu olduğum tüm personelin tüm teçhizatı yanındaydı ve kullandılar, kuşanmışlardı. Eksik teçhizat denilen telsiz yangına müdahale eden personelde yoktur. Sadece rütbeli personelde bulunur" diyerek suçlamaları reddetti. Erdal C, bilirkişi raporunda yangına müdahale eden personellerin telsizlerinin eksik olduğu tespitine yönelik “Telsiz yangına müdahale eden personelde yoktur sadece rütbeli personelde bulunur. Orada da sadece rütbeli olarak bende ve diğer rütbelilerde bulunuyordu” diyerek suçlamaları reddetti.

15'ER YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENDİ

Sanık İbrahim B. de kendisinin yetkili olmadığını, prosedür gereği rapora imza attığını ileri sürerek suçlamayı reddetti. Savcılık, itfaiye erlerinin bodrum katına giriş yaptırılması sonucu meydana gelen iş kazasında sıralı amirler olan şüphelilerin asli kusurlu olduklarını, görevlerinin gerekliliğine aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle “Taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar cezalandırılmalarını talep etti.

YENİ RAPORDA KUSURSUZ ÇIKTILAR

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, yeni bir bilirkişi raporu alındı. Bu raporda ise yaralanan Gökhan İlyas’ın eldivenini çıkararak ısıyı kontrol ederek tedbirsiz davranışı sebebiyle yaralandığı belirtildi. Ölen Recep Tekin’in ise yangının parlayacağını anladığı an dışarı çıkmak için hortumu bıraktığı kaydedildi. Tekin’in merdivenlerden çıktığını fakat yoğun dumandan dış kapıyı bulamayarak mahsur kaldığı anlatıldı. Tekin’in hortumu bırakarak hata yaptığını, çıkış için hortumu takip etmesi gerektiği belirtilen raporda, sanıkların kusursuz oldukları ifade edildi.

AMİRE CEZA

Mahkeme heyeti, sanıklardan grup amiri Mürsel A.’yı takdiri indirim uygulayarak 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanığın sabıkasız oluşunu dikkate alan heyet, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Diğer sanıklar Erdal C. ve İbrahim B.’nin ise suçu işlediklerine dair delil bulunamadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

Editör: Haber Merkezi