Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlı DMM ( Dezenformasyonla Mücadele Merkezi), Dezenformasyon Bülteni 98. sayıyı yayımladı.
97. sayıda olduğu gibi Filistin'e özel olarak ayrılan bültende, İsrail Ordu Sözcüsünün FOX News'te iddia ettiği, "Şifa Hastanesi'nin girişinde vurduğumuz ambulanslar Hamas militanlarını taşıyordu. Saldırıda birçok Hamas üyesini öldürdük." iddiasının kesinlikle yalan olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Şifa Hastanesi saldırısında sivillerin açıkça hedef alındığı, saldırı sonrası uluslararası basın kuruluşları tarafından servis edilen görüntüler ve uluslararası kuruluşların açıklamalarında doğrulanmıştır. Hastane, okul ve sivil yerleşim alanlarını hedef gözetmeksizin bombalayan İsrail güçleri, geçtiğimiz günlerde Şifa Hastanesi'nin altında 'Hamas'ın komuta merkezi olduğunu' öne sürerek on binlerce sivile sığınak olan hastaneyi hedef haline getirmiştir. Bu iddia, dijital ortamda hazırlanan görüntüler ve kaynağı belirsiz ses kayıtlarına dayandırılmaya çalışılsa da İsrail tarafından kanıtlanamamıştır. 4 Kasım'da Şifa Hastanesi yerleşkesinin girişi, İsrail savaş uçakları tarafından bombalanmış, 13 kişi hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralanmıştır. İsrail ordusu bu kez de hastane girişindeki ambulansların Hamas üyelerini taşıdığını ileri sürmüştür."
BM, DSÖ VE IFRC BAŞKANLARININ TEPKİLERİ
Son bülten, dünyanın dört bir yanından önemli liderlerin sert kınama mesajlarını içeriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun lideri Francesco Rocca ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, gerçekleşen saldırılar karşısında derin endişelerini ve tepkilerini dile getirdiler.
SALDIRI KÖPEKLERİ VİDEOSUNUN ASLI NE?
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü Ofir Gendelman’ın, İsrail ordusunun köpeklerle Hamas militanlarını yakaladığı iddiasını içeren görüntülerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Yayınlanan detaylı analize göre, görüntülerin sadece bir eğitim tatbikatından alındığı ve köpeğin üzerine monte edilen kamera hareketlerinin, herhangi bir gerçek çatışma anını değil, kontrol edilen bir senaryoyu yansıttığı ifade edildi. Açıklamada, saldırı altındaki kişinin herhangi bir direnç göstermediği ve köpeğe yönelik eğitim amaçlı koruyucu ekipman kullandığının belirlendiği aktarıldı.
MALEZYA’DAKİ CENAZE EĞİTİMİ VİDEOSU
Son dönemde sosyal medyada yayılan ve Gazze'de insanların canlı canlı kefenlenerek ölü taklidi yaptıkları yönündeki görüntüler hakkında yapılan incelemeler, bu iddiaların asılsız olduğunu ortaya çıkardı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yayınlanan bülten, bu görüntülerin 19 Ağustos'ta sosyal medyaya yüklenmiş ve aslında Malezya'daki bir camide cenaze işlemleri eğitimi sırasında çekilmiş eğitim videoları olduğunu belirtti. Bu durum, görüntülerin kaynağının doğru bir şekilde tespit edilmesinin önemini ve yanıltıcı içeriklerin hızla yayılabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.
MEKSİKA’DAKİ PROTESTOLARI “FİLİSTİN YANLILARI POLİSİ ATEŞE VERDİ” DİYE VERDİLER
Yapılan son açıklamalarda, sosyal medyada Hamas'ın Gazze'deki erkekleri savaşa zorladığına dair yayılan görüntülerin gerçeği yansıtmadığı ve bu görüntülerin aslında 3 Ekim 2023 tarihinde Yemen'in Hadramut kentinde çekildiği ifade edildi. Aynı şekilde, Londra'da Filistin destekçisi protestocuların polise saldırıp ateşe verdiği şeklinde dolaşıma sokulan görüntülerin de gerçekte 2020 yılında Meksika'nın Jalisco eyaletine bağlı Guadalajara şehrinde gerçekleşen protestolara ait olduğu açığa çıkarıldı.
"İSRAİL" DEĞİL "DEAŞ", “HAMAS" DEĞİL "IRAK"
Son yapılan bilgilendirmelerde, "İsrail güçleri tarafından Hamas direnişçisi vuruldu" başlığı altında sosyal medyada dolaşıma sokulan görüntülerin aslında yeni olmadığı ve 2014 yılından beri internet ortamında bulunduğu belirlendi. İlgili görüntülerin incelenmesi neticesinde, askeri kıyafetli kişinin terör örgütü olarak tanımlanan DEAŞ ile yaşanan çatışmalar esnasında vurulan bir Irak askeri olduğu tespit edildi.
“HAMASÇILAR FRANSA BAYRAKLARI YAKTI” VİDEOSU
Haber bülteninde yer alan bilgilere göre, "Paris'te Hamas destekçilerinin Fransa bayraklarını yaktığı" yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçeği yansıtmayan bu iddialarla ilgili olarak yapılan düzeltmede, olayın Paris'te değil, Fas'ın Tanca kentinde yaşandığı vurgulandı. 24 Ekim'de Tanca'daki Fransa Başkonsolosluğu önünde gerçekleşen bu protestoların, Fransa'nın İsrail'e destek açıklamasını yapan diğer ülkelerle birlikte anılan beyanının ardından düzenlendiği bildirildi.
MESSİ’NİN İSRAİL BAYRAĞI TAŞIDIĞI FOTOĞRAFI PHOTOSHOP ÜRÜNÜ
Yakın zamanda yayımlanan haber bülteninde, futbol dünyasının parlayan yıldızı Lionel Messi'nin İsrail'e desteğini göstermek amacıyla İsrail bayrağı taşıdığına dair ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu bilgisi yer aldı. Sosyal medya kullanıcıları tarafından yayılan ve gerçekmiş gibi lanse edilen ekran görüntüsünün bir manipülasyon olduğu ortaya çıktı. Bültenin detaylarına göre, aslen bir reklam kampanyası için çekilmiş olan ve Messi'nin bir markaya ait çantayı elinde tuttuğu orijinal fotoğrafın, birtakım dijital değişikliklerle İsrail bayrağı taşıyor gibi gösterildiği belirlendi.
Bu tür asılsız içeriklerin hızla yayılabilmesine karşın, detaylı incelemelerle gerçeklerin ortaya çıkartılması kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından hayati önem taşıyor.