ABD'nin CNN televizyon kanalı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıda ABD yapımı mühimmat kullandığını bildirdi. Silah uzmanlarının sosyal medyada paylaşılan görüntüleri değerlendirmesi sonucu, İsrail'in ABD yapımı GBU-39 küçük çaplı bomba kullandığı belirlendi.

G B U 39 Bomba Refah 29052024 2

G B U 39 Bomba Refah 29052024

UZMANLARIN GÖRÜŞÜ

Patlayıcı silahlar uzmanı Chris Cobb-Smith, İsrail'in saldırıda ABD merkezli Boeing yapımı bomba kullandığını belirtti. Cobb-Smith, "Yoğun nüfuslu bölgelerde, küçük çaplı bile olsa herhangi bir mühimmatın kullanılması her zaman risklere yol açar" dedi. Eski ABD ordusu mensubu ve patlayıcı mühimmat imha ekibi üyesi Trevor Ball, bu tür bombaların özelliklerinden dolayı kuyruğundan kolayca tespit edilebildiğini ifade etti.

G B U 39 Bomba Refah 29052024 1

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, İsrail'in saldırısında ABD yapımı bomba kullanılıp kullanılmadığı yönündeki soruya, "Ne tür mühimmat kullanıldı bilmiyorum, bunu İsraillilere sormanızı öneririm" yanıtını verdi.

Sabrina Singh 29052024

NE OLMUŞTU?

BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs'ta aldığı tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti.

Uad 30012024 Aa (1)

REFAH SALDIRISI

İsrail, UAD'nin saldırıları durdurma kararı aldığı Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde, zorla yerlerinden edilen Filistinlilerin kampına 26 Mayıs'ta düzenlediği saldırıda 45 Filistinli hayatını kaybetmişti. Görgü tanıkları, İsrail ordusunun bombardımanı sonucu kamptaki çok sayıda çadırın yıkıldığını ve yandığını belirtmişti. Tanıklar, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırı düzenlediğini bildirmişti. İsrail 28 Mayıs’ta yine çadırları vurmuş, bu kez 21 Filistinli ölmüştü.

Israil Refah Saldirisi 29052024 1

UNRWA'DAN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, İsrail'in kampa düzenlediği saldırıda can kaybının çok yüksek olduğunu ve en az 200 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Juliette Touma 29052024

Israil Refah Saldirisi 29052024