İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Fransız LCI kanalına verdiği röportajda kullandığı harita, Fas'ın tepkisini çekti. Netanyahu'nun haritasında, egemenlik tartışmalarının sürdüğü Batı Sahra bölgesi, ilişkilerini normalleştirmeye çalıştığı Fas'ın toprakları arasında gösterilmedi.
HARİTA KRİZİ
Netanyahu'nun röportajda kullandığı haritada, Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliği tanınmamış ve bölge ayrı tutulmuştu. Bu durum, Fas basını ve sosyal medya kullanıcıları tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Fas basını, Netanyahu'yu "kullandığı haritayla Faslıları kışkırtmaya çalışmakla" suçladı. Sosyal medyada ise "işgalci" bir tarafın Fas'ın egemenliğini tanımasına ihtiyaç olmadığını belirten yorumlar yapıldı.
İSRAİL'DEN ÖZÜR
Tepkilerin artması üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu'nun hatalı harita kullanmasından dolayı Fas'tan özür diledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Arapça sözcüsü Hassan Kaabia, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kasıtsız bir hata nedeniyle, Netanyahu'nun kullandığı ve Fas haritasının Batı Sahra'dan kopuk göründüğü bir haritayla ilgili olarak medyada büyük bir yaygara koparıldı." ifadelerini kullandı. Kaabia, Fas Kralı 6. Muhammed'e açıklama sunulduğunu ve bu teknik hatadan dolayı özür dilendiğini belirtti. Kaabia, İsrail'in Batı Sahra'yı Fas'ın toprakları olarak tanımaktan geri adım atmayacağını da vurguladı.
BATI SAHRA SORUNU
Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor. 1991'de Birleşmiş Milletler ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.
ABD'NİN TUTUMU
ABD, Başkan Donald Trump döneminde Fas ile İsrail arasında tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya varılmasının ardından, Washington'un Batı Sahra'da Fas'ın egemenliğini tanıdığını duyurmuştu.
CİDDİ DİPLOMATİK HATA
Netanyahu'nun harita gafı, Fas ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirme sürecinde ciddi bir diplomatik hata olarak kayıtlara geçti.