Gazze’de yürüttüğü katliamla savaş ve insanlık suçu işleyen İsrail’e karşı uluslararası toplumun elinden gelen tek ve belki de en önemli şey İsrail ve ABD mallarını boykot etme kararı. Türkiye’de güçlü şekilde ilerleyen boykot sebebiyle vatandaşlar aldıkları malların hangilerinin İsrail, hangilerinin ABD, hangilerinin Türk malı ya da başka ülkelere ait olduğunu öğrenmek istiyor.

Vatandaşlar en çok da gündelik hayatta yaygın olarak kullandıkları ürünlerin İsrail malı olup olmadığını sorguluyor. Sorgulanan markaların başında ise Ariel, CİF, Dove, Fairy, OMO, Pantene, Pril, Rinso, Sleepy ve Yumoş geliyor.

Türkiye de dahil birçok ülkede işgalci İsrail'e karşı büyük bir tepki yükseldi. İsrail markalarına ve ürünlerine yönelik boykot çağrıları bu süreçte artış gösterdi. Peki, İsrail markalı ürünler hangileri? İşte o liste...

HANGİ MARKA HANGİ ÜLKENİN?

FAİRY (Temizlik): Procter & Gamble (ABD) 1950

OMO (Deterjan): Unilever (İngiltere) 1959

PRİL (Bulaşık temizleyicisi): Henkel (Almanya) 1951

ARİEL (Temizlik): Procter & Gamble (Birleşik Krallık) 1967

CİF (Temizlik): Unilever (Fransa) 1969

RİNSO (Deterjan): Unilever (İngiltere) 1908

YUMOŞ (Yumuşatıcı): Unilever (ABD) 1970

PANTENE (Kişisel bakım): Procter & Gamble (İsviçre) 1947

DOVE (Kişisel bakım): Unilever (ABD) 1955

SLEEPY (Kişisel bakım): Eruslu Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Gaziantep / Türkiye) 1966

SLEEPY İSRAİL MALI MI?

Hayır. Eruslu Global'in kökeni Gaziantep. Geçmişi 1966 senesine kadar giden Eruslu Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2004’te çocuk bezi, 2010’da ıslak havlu ve cep mendili, 2013’te yetişkin hasta bezi ve 2017’da kadın pedi üretmeye başladı. Eruslu Global Şirketler Topluluğu, 1966’da kuruldu. O günden bugüne Eruslu; hijyen, tekstil, kimya, ambalaj ve inşaat sektörlerinde yatırım yaparak Eruslu Global Şirketler Topluluğu'nu oluşturdu.

YERLİ DETERJAN MARKALARI HANGİLERİ?

Bingo, Evyap, Duru, Peros, Hes, Naturalive, Ersağ, Viking, Flaminfo, Mio, Paksoy, Eti Matik.

UNILEVER FİRMASI HANGİ ÜLKENİN?

Listeye bakıldığında birçok markanın Unilever firmasına ait olduğu ancak kökenin farklı ülkeler olduğu görülüyor. Birleşik Krallık merkezli Unilever, dünyanın en büyük hızlı tüketim ürünleri ve yiyeceklerini üreten şirketlerden biri. Unilever; yiyecek, içecek ve dondurma gibi ikramlıklar, ev ve kişisel bakım sektörlerinde organize olmuştur. Unilever'in Türkiye'de ürettiği ürünler ise şu şekilde:

GIDA VE DONDURMA MARKALARI: Algida (dondurma), Knorr (gıda ürünü), Lipton (çay), Red Rose Tea (çay), Tazo (çay), PG Tips (çay), Brooke Bond (çay), Magnum (dondurma), Bubble O' Bill (dondurma), Ben & Jerry's (dondurma), Choco Taco (dondurma), Breyers (dondurma), Talenti (dondurma), Carte d'Or (dondurma), Calve (mayonez ve ketçap), Colman's (hardal), Hellmann's (mayonez ve ketçap), Cornetto (dondurma), Viennetta (dondurma), Fruttare (meyveli dondurma), Algida Max (dondurma), Grom (dondurma), Klondike (dondurma), Pfanni (patates), Cup-a-Soup (çorba), Pot Noodle (çorba), Sir Kensington's (yiyecek), SlimFast (yiyecek), Bertolli (zeytin yağı), Marmayt (sos), Wall's (et), Boursin (marka), Maille (marka)

EV BAKIM ÜRÜNLERİ: Cif (mutfak ve banyo temizliği), Domestos (hijyenik temizlik kremi), Omo (deterjan), Yumoş (çamaşır yumuşatıcı), Rinso (Çamaşır Deterjanı), Sunlight Cif (bulaşık deterjanı), Vim (hijyenik temizlik kremi)

KİŞİSEL BAKIM ÜRÜNLERİ: Axe (deodorant ve şampuanlar), Dove (sabun ve şampuanlar), Dove Men+Care (sabun ve şampuanlar), Lifebuoy (sabunlar), Pears (sabunlar), Lux (sabunlar), Zest (sabunlar), Rexona (Deodorant ve antiperspirant), Signal (diş macunu), Mentadent (diş macunu), Noxzema (cild bakım kremi), Vazelin (cild bakım kremi), Pond's (bakım ürünleri), TRESemmé (bakım ürünleri), Radox (bakım ürünleri), Simple Skincare (bakım ürünleri), Clear (şampuan), Elidor (şampuan), Timotei (şampuan), Suave (şampuan)