Elektrik, su, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme girişini engelleyerek, yakıt sevkiyatını durdurarak, sivillerin sığındığı hastane, okul, kamp ve ibadethaneleri bombalayarak, BM tesislerini havaya uçurarak, ambulansları hedef alarak, göçe zorladıkları halkı vurarak, fosfor bombasıyla sivilleri katlederek, bir şehrin tüm arşiv ve kütüklerini imha ederek küçükten büyüğe 4 ağır insanlık suçu olan "savaş suçu", "insanlığa karşı suç", "saldırı suçu" ve "soykırım suçu" kategorilerinin tamamını işleyen İsrail, tepkilerin hedefinde.

Başta ABD olmak üzere İngiltere ve Almanya gibi koşulsuz İsrail destekçilerinin, savaşa müdahil olmamaları yönünde üçüncü tarafları tehdit etmeleri, İsrail’in dünyanın gözü önünde Gazze’de tüm kategorilerde dilediği gibi insanlık ve savaş suçları işlemesine neden oluyor. İşlenen tüm bu insanlık ve savaş suçlarına rağmen dünya ülkeleri, İsrail’e müdahalede bulunamıyor. 8 milyon nüfusluk İsrail’in 8 milyarlık dünyaya meydan okuma cüretinin altında ise ABD bulunuyor. Yaşadıkları ülkelerin yönetimlerinin İsrail karşısındaki acziyetini gören vicdan sahibi insanlar ise ABD ve İsrail mallarını boykot ederek, protestolara katılarak bu vahşetin karşısında duruş sergiliyor.

Türkiye için değerlendirmede bulunacak olunursa, İsrail ve ABD mallarını boykot etmek isteyen vatandaşlar, boykotlarını hangi kriterlere göre yapacaklarını bilemiyor. Bilgi kirliliği sebebiyle boykotçular, hangi malın İsrail’e, hangi malın ABD’ye ait olup olmadığını, hangi malın Türkiye’de üretilip üretilmediğini ya da Türkiye’de üretiliyor olsa da İsrail’e destek verip vermediğini bilemiyor. Vatandaşlardan bir istihbaratçı gibi tüm malların şecerelerini araştırmalarını, bilmelerini ve akıllarında tutmalarını beklemek pek tabii doğru değil. Bunun için boykotçulara hazır bir “İsrail Malları” listesi sunulması ve listenin erişim kolaylığının bulunması gerekiyor.

İsrail mallarını boykot ederek Gazze’deki zulme tepki gösterebilme, dahası boykot yöntemiyle Gazzeli bebeklere sıkılacak kurşunun, Gazzeli kadınların başlarına yağacak bombaların önüne geçmek isteme gibi bir arzuya kolaylık sağlamak gerekiyor.

HANGİ MAL İSRAİL’İN? NASIL ANLARIZ?

Burada temel prensip ürünün nerede üretildiği, menşeinin hangi ülke olduğu değil. Buradan yola çıkarak atılacak bir adım, yanlış ürünü boykot etme anlamına geliyor. Bu sorunun önüne geçmenin kolay ve kesin bir yolu bulunuyor.

Kısa adı BDS olan Boykot Tecrit ve Yaptırım (Boycott, Divestment and Sanctions) hareketi (Filistin BDS Ulusal Komitesi / BNC), uzun yıllar İsrail’e doğrudan destek veren ya da dolaylı olarak kazançları İsrail’e giden şirket ve ürünlerini araştırıyor. BDS, oluşturduğu boykot listesinde sadece marka ismi belirtmiyor, boykot edilen markaların yanına da “neden boykot edildiklerini, boykot gerekçelerini” yazıyor.

İSRAİL’İ BOYKOT ÜRÜNLERİ TAM LİSTE 2023

Bazı ürünler, çoğu İslam ülkelerinde halihazırda boykot ediliyor. İşte boykot edilen ürünlerin isimleri ve boykot gerekçeleri…

Ahava: Ahava kozmetik, üretim tesisi yasadışı İsrail yerleşiminde bulunan İsrailli bir kozmetik şirketi.

HP: İsrail, Filistinlilerin hareketlerini sınırlamak için Hewlett Packard'ın (HP) yardımcı olduğu bir biyometrik kimlik sistemi kullanıyor. 7 Ekim sonrası İsrail’e desteğini açıkladı.

McDonald’s: Amerikan uluslararası fast food zinciri McDonald's Corporation, müşterilerine hamburger, tavuk, patates kızartması, shake, salata, tatlı, hotcake, kahve, kahvaltılık ürünler ve dürümler hazırlıyor. McDonald's hastanelere ve İsrail askeri personeline ücretsiz öğle yemeği sağlıyor. 7 Ekim sonrası İsrail’e desteğini açıkladı.

Strauss: İsrailli şirket Keter, ev ve bahçe için reçine bazlı tüketim malları üretip satıyor.

Starbucks: Starbucks, Amerika'da büyük ve uluslararası bir kahve dükkânı ağı. Starbucks, yasadışı Guantanamo Körfezi işkence tesisinin yanı sıra Afganistan ve Irak'taki ABD askeri tesislerinde de şubeler açtı. Starbucks ayrıca İsrail ile ilgili bağış toplama etkinliklerini de destekliyor. 7 Ekim sonrası İsrail’e desteğini açıkladı.

Tivall: Tivall, et alternatifleri satan İsrailli bir gıda firması. Bu şirket vegan mısır parçaları, vejetaryen burgerler, mısır şnitzel, sebzeli piliç pirzola ve sebzeli piliç külçeleri sunuyor.

Osem: Osem, 14 fabrikasıyla İsrail'in önde gelen gıda üreticileri ve distribütörlerinden biri. Kahve, makarna, sabah gevrekleri ve şekerleme ürünlerinden bazıları.

Nestle: Nestlé, İsviçreli çok uluslu bir gıda ve içecek şirketi. İsrail'in önde gelen gıda üreticisi Osem'in %53,8 hissesi Nestle'ye ait. Nestle 7 Ekim’de İsrail’e desteğini açıkladı.

SodaStream: İsrail merkezli üretim şirketi SodaStream International Ltd. Filistinli çalışanlarına karşı kötü muamele ve ayrımcılık konusunda uzun bir geçmişe sahip.

Siemens: İsrail'in enerji altyapısı, binalar ve dağıtılmış enerji sistemleri için Avrupa'nın en büyük endüstriyel üreticisi olan Siemens tarafından Avrupa'ya bağlanacak.

Puma: Çok uluslu Alman şirketi Puma SE atletik ve günlük ayakkabılar, giysiler ve aksesuarlar üretiyor. İsrail Futbol Federasyonu Puma tarafından destekleniyor.

Sabra: Sabra Dipping Company gıda ürünleri üreten bir ortak girişim. Sabra, PepsiCo ve İsrail ordusuna mali destek de sağlayan Strauss Group olmak üzere iki şirketin ortak mülkiyetinde.

Keter: İsrailli şirket Keter, ev ve bahçe için reçine bazlı tüketim malları üretip satıyor.

Coca Cola: 7 Ekim sonrası İsrail’e desteğini açıkladı. Coca-Cola çok ünlü bir Amerikan çokuluslu şirketi. İsrail üsleri Coca-Cola şirketi yasadışı İsrail yerleşimlerinde süt çiftliklerine sahip.

Eden Spring: Eden Springs Ltd. İsrail'de şişelenmiş maden suyu satan ve suyunu zorla ilhak edilen Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ndeki Salukia kaynağından temin eden İsrailli bir firma.

Danone: Danone adlı bir Fransız küresel gıda firması, İsrailli gıda devi Strauss Group'un %20'sine sahip.

AXA: AXA, İsrail bankalarına yatırım yapan büyük bir Fransız sigorta şirketi.

İSRAİL ÜRÜNLERİ BOYKOT LİSTESİ: KUMAŞLAR VE MODA AKSESUARLARI

1    Castro
2    Fox (Clothing)
3    Honigman
4    Naot (Shoes, sandals)
5    YVEL (Necklaces, Rings, Earrings, Bracelets)
6    Kenvelo
7    Cassidi
8    Tzomet Sfarim
9    Elie Tahari
10   TNT (clothing)
11    Gottex (Designer Swim Wear)
12    Source Sandals (Trekking and Hiking sandals)
13    Leibish & Co. (Diamonds Jewelry)

İSRAİL ÜRÜNLERİ BOYKOT LİSTESİ: GIDA VE SÜT ÜRÜNLERİ

1    Angel Bakeries
2    Bamba (Snack)
3    Berman’s Bakery
4    Bissli (Israeli wheat snack)
5    Carmel Agrexco
6    Carmel Winery
7    Cow Chocolate
8    Ein Gedi Mineral Water
9    Galilee Green
10   Klik (Candy)
11    Krembo
12    L’Chaim Vodka
13    Landwer Coffee
14    Lone Tree Brewery
15    MacDavid
16    Max Brenner
17    Mey Eden
18    Neviot (Spring water)
19    Noblesse (cigarette)
20    Osem (company)
21    Rabl (company)
22    Strauss Group
23    Tara (Israel)
24    Tempo Beer Industries
25    Time (cigarette)
26    Tiv Ta’am
27    Tnuva
28    Vodka Perfect
29    Wissotzky Tea

İSRAİL ÜRÜNLERİ TAM BOYKOT LİSTESİ 2023

McDonald’s
L’Oreal
Palmolive
Starbucks
Ahava
Kellog’s
SodaStream
Oral-B
Nivea
Coca Cola
Garnier
Kent
Nestle
Nike
Dove
Strauss
Puma
KitKat
Fanta
Castro
Domestos
Sprite
Revlon
Wix.com
Nescafe
Este Lauder
Waze App
Knorr
Mac
Coalgate
Rexona
Monday.com
Pantene
Payoneer
Fiverr Services
Neutrogena
AXA
Siemens
HP
Sabra
Keter
Intel
IBM
Motorola
Siemens
Eden Springs
Jaffa
Hadiklam
Jordan Plains
EDOM Fruits
Carmel Agrexco
Mehadrin Tnuport Export
Jordan River
King Solomon
Tamara
AdaFresh
Carmy
Arava
Tali
Tara
Wissotzky Tea
Mey Eden
Landwer Coffee

İSRAİL’E DESTEK VEREN ŞİRKETLER

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze’ye yönelik başlattığı saldırıların ilk gününde koşulsuz olarak İsrail’e destek verdiklerini duyuran şirketler şunlardı:

TEKNOLOJİ: HP, Intel, IBM, AMD, Nvidia, Microsoft, Apple, Samsung, LG, Sony, Huawei, Hyundai…

GIDA: Burger King, Mc Donals, Hardee's, Subway, Starbucks, Lipton, Coca Cola, Nestle…

GİYİM: Puma, Nike…

TEMİZLİK: Tide, L'Oreal…

2023 yılında boykot edilen İsrail ürünleri listesi BDS’nin web sitesinde sıkça güncelleniyor >>> (https://bdsmovement.net/get-involved/what-to-boycott)