İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün yaptığı konuşmada İspanya'nın 28 Mayıs Salı günü Bakanlar Kurulunda Filistin Devleti'nin tanınmasını onaylayacağını duyurdu. Sanchez, "İspanyol halkının çoğunluğunun görüşünü yansıtarak İspanya, gelecek 28 Mayıs Salı günü Bakanlar Kurulunda Filistin Devleti'nin tanınmasını onaylayacak. Sözlerden eyleme geçmenin zamanı geldi. Barış, adalet ve uyum için," ifadelerini kullandı. Pedro Sanchez'in parlamento konuşması milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez 22052024 Dha1

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez 22052024 Dha2

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez 22052024 Dha3

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez 22052024 Dha4

İRLANDA VE NORVEÇ DE FİLİSTİN'İ TANIDI

İrlanda ve Norveç Başbakanları, bugün yaptıkları açıklamalarda Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ilgili kararı uyarınca Filistin’i devlet olarak tanıdıklarını duyurdular. Bu adımlar, uluslararası arenada geniş yankı uyandırdı.

İSRAİL'DEN SERT TEPKİ

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İrlanda ve Norveç'in Filistin'i tanıma kararlarına sert tepki gösterdi. Katz, "İsrail'in İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerinin, bu ülkelerin Filistin devletini tanıma kararları ışığında istişarelerde bulunmak üzere derhal geri çağrılması talimatını verdim. İrlanda ve Norveç'e açık ve net bir mesaj gönderiyorum: İsrail, egemenliğini baltalayanlar ve güvenliğini tehlikeye atanlar karşısında sessiz kalmayacaktır." dedi.

İspanya'nın bu kararı, Filistin'in uluslararası alanda tanınması ve iki devletli çözümün desteklenmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor.