Işın Çelebi, Sözcü TV'de konuştu; NTV ve Altınbaş Üniversitesi 'Yolları ayıralım' dedi. Daha önce 5 yıl süreyle Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Para Kredi Kurulu Başkanı olarak görev yapan ekonomist Prof. Dr. Işın Çelebi, ayrılığı yorumladı... 

IŞIN ÇELEBİ: "UZLAŞARAK AYRILDIK"

Ekonomist ve eski Ekonomi Bakanı prof. Dr. Işın Çelebi'nin, katıldığı TV yayınında ekonomiye yönelik değerlendirmeleri sonrası Altınbaş Üniversitesi'ndeki görevinden ve NTV'deki programdan ayrılması istendi. Çelebi, "Uzlaşarak ayrıldık, bizim derdimiz doğruları söylemek" dedi. 

İKİ AYRI KURUM AYNI GÜN...

Prof. Dr. Işın Çelebi, 4 Eylül'de Sözcü TV'deki "Para Politika" programında ekonomiye yönelik görüşlerini dile getirdi. Çelebi'den aynı gün, öğretim üyesi olduğu Altınbaş Üniversitesi'ndeki görevinden ayrılması istendi. Çelebi, talebi olumlu karşılayarak üniversiteden ayrıldı. 5 Eylül'de ise NTV'deki ekonomi programından "yeni sezon düzenlemesi" gerekçesiyle ayrılması istendi.

İki kurumdan da peş peşe ayrılmasının talep edilmesinin katıldığı TV programıyla ilgilisi olup olmadığı konusunda Işın Çelebi, T24'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Biz karşılıklı konuşup uzlaşarak ayrıldık. Ayrılmamı istediler, peki dedim. Herhangi bir gerekçe söylemediler. Ama hem üniversite hem NTV üst üste geldi. Üst üste iki tane şeyin denk gelmesi bir rastlantı mı ondan emin değilim. Ama uzlaşarak ayrılmamız istediler ben de memnuniyetle ayrılacağımı söyledim. Burada karşılıklı bir uzlaşma var. Oda TV'ye 'işine son verildi' yazmışlar. Kimse işime son vermedi. Bırakmanı istiyoruz dediler, benim için de uygun olduğunu söyledim. Ben, bu noktaya gelinmesini normal karşılıyorum. Bizim derdimiz doğruları söylemek. Amacımız, topluma karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmek. Sözcü TV bu konuda takdir ettiğim bir yayın yapıyor, kendilerine teşekkür ediyorum. Eski kurumlarımla da kötü ayrılmadım, karşılıklı bir uzlaşı olduğunun altını çizmek istiyorum."   

IŞIN ÇELEBİ NE DEDİ?

Çelebi, 4 Eylül'de katıldığı programda şunları söylemişti:  "Asgari ücretli, emekli, dar gelirli reel olarak kayıp içindeler ve yaşam standartları bozulmaya devam ediyor. Bu yapı erken seçimi getirir. Kara para ve kayıt dışı ekonomi ciddi bir problem haline geldi. TÜİK'in açıkladığı rakamlarla hayat pahalılığı ve fiyat artışları birbiriyle uyuşmuyor. Para politikasının etkileme sürecinde 1 yıl içinde sonuç alınması gerekiyor. Biz sonuç alamadık. Bizde sonuç getirmedi. Bunu Merkez Bankası'nın üst yönetimiyle tartışmaya hazırım. 2023'te yanlış yaptık, dolaylı vergileri artırdık, enflasyonu yukarı fırlattık, şimdi onu geri çekmeye çalışıyoruz. Türkiye bu yüzden erken seçime gidecek. Para politikasının aktarım mekanizması doğru çalışmıyor. MB yönetimi ve ekonomi yönetimi ile tartışmaya hazırım. Gelsinler para politikası uygulamasının sonuçlarını tartışalım. Bu para politikasıyla bir yere gidilmez. 5-6 yıldır TÜİK'in rakamları gerçeği yansıtmıyor. Hayat pahalılığının 15-20 puan gerisinden geliyor. Asgari ücret 17 bin 2 lira olmaması gerekirdi. 20-25 bin lira olması gerekirdi. Enflasyonu biz bilinçli olarak ücretlileri sıkıştırmak için düşük gösteriyoruz. Bu maalesef patladı. TÜİK'in rakamları patladı." 

IŞIN ÇELEBİ KİMDİR?

Yeminli Mali Müşavir & Sorumlu Baş Denetçi, Ekonomist Prof.Dr. Işın Çelebi, 1950 yılında Karaman'da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Metalurji Mühendisliği’ni bitirdikten sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans derecesi aldı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Ekonomi alanında master yapmış ve Ekonomi doktorasını tamamlamıştır. Akademik çalışmalarını devam ettirerek profesör ünvanı aldı.

Işın Çelebi, 1975-1982 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı İktisadi Planlama Dairesi’nde uzman ve İmalat Sanayi Grup Başkanı olarak çalıştı. 1983 yılında özel sektöre geçmiş, üst düzey yöneticilik ve genel müdürlük görevlerini yürüttü. 1987 yılında İzmir Milletvekili seçilerek TBMM’ne girdi. 1987-2002 yılları arasında milletvekilliği yaptı. Toplam 5 yıl süreyle Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Para Kredi Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Plan ve Bütçe Komisyonu ile Anayasa Komisyonu üyeliği görevlerinde bulunan Işın Çelebi, daha sonra Çelebi Stratejik Danışmanlık Anonim Şirketi’ni kurarak birçok kurum ve kuruluşa şirket yapılandırması, borç yapılandırılması ve benzeri danışmanlık hizmetleri sundu. Çelebi, 1993 yılından itibaren YMM belgesine sahip olup, 29.07.2013’den beri de Bağımsız Denetçi belgesine sahip."

Editör: Haber Merkezi