Adıyaman'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan ve aralarında KKTC'li çocuk sporcuların da olduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği Grand İsias Hotel'e ilişkin 3'ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada, otel sahibi Ahmet Bozkurt'un da yer aldığı 6 sanığa 8 yıl 4 aydan, 18 yıl 5 ay 7 güne kadar değişen oranlarda hapis cezası verildi.

KARAR DURUŞMASI 16 SAAT SÜRDÜ

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin zemin katındaki çok amaçlı konferans salonunda dün sabah başlayan ve gün boyu devam eden duruşmada karar açıklandı. Dün sabah 10.00'da başlayan duruşma saat 02.00'ye kadar yaklaşık 16 saat sürdü.

OTEL SAHİBİNE 18 YIL 5 AY 7 GÜN

Mahkeme heyeti, otelin sahibi Ahmet Bozkurt'u "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 18 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı. Heyet, aynı suçtan Bozkurt'un oğlu Mehmet Fatih Bozkurt'a 17 yıl 4 ay 28 gün, mimar Erdem Yılmaz'a 18 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verdi.

TUTUKLULUKLARI DEVAM EDECEK

Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, aynı suçtan 16 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verdiği sanık Hasan Aslan hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

GEREKÇELİ KARAR İLERLEYEN GÜNLERDE

Sanıklar Halil Bağcı ve Mehmet Göncüoğlu'na da aynı suçtan 8 yıl 4'er ay hapis cezası veren heyet, cezalarda iyi hâl indirimi uyguladı. Heyet, Ahmet Bozkurt'un eşi Ulviye Bozkurt ile çocukları Efe Bozkurt, Bilge Açık, Seda Zeren ve Şule Özbek'in beraatine karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararı ilerleyen günlerde açıklayacak.

NE OLMUŞTU?

Yıkılan otelde, büyük bölümünü öğrenciler ile rehber ve rehber adaylarının oluşturduğu 72 kişi öldü. Gazimağusa Türk Maarif Koleji'nden öğrenci, veli ve çalışanların olduğu 35 kişi hayatını kaybetti. Hukuk mücadelesi için Şampiyon Melekler adıyla dernekleşen aileler adına açıklama yapan Ruşen Yücesoylu Karakaya, "Bu katiller emsal olacaklar ve başka çocukları öldüremeyecekler. Mücadelemize devam edeceğiz" dedi. Otelin sahipleri, yıkıma depremin büyüklüğünün neden olduğunu savunuyordu. Ancak son bilirkişi raporu otelin, bitişik binaların depremde birbirlerine zarar vermesi olarak tanımlanan, "çekiçleme etkisi" ile çökmediğini tespitini yaptı. Uzmanlar bina "1998 Deprem Yönetmeliği'ne uygun yapılmış olsaydı yapının depremde yıkılmayacağı" sonucuna da vardı.

Öğrenci aileleri ilk duruşmadan bu yana toplu halde Kıbrıs'tan Adıyaman'a seyahat ediyordu. 22 Ekim'de yapılan dördüncü duruşmada, haklarında soruşturma izni çıkarılan kamu görevlilerinin dosyalarının "akıbetinin öğrenilmesine de" karar verilmişti. Mahkemede, kamu görevlileri dosyasının birleştirilmesi talebi reddedildi. Altıncı duruşmaya, Kuzey Kıbrıslı çok sayıda siyasi de katıldı.