İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın dün meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybettiği açıklandı.

KAZA DETAYLARI

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin dün geçirdiği kazada kurtulan olmadığını duyurdu. Helikopterin enkazına 15 saatlik çalışma sonrasında ulaşıldı. Reisi ile Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim de kazada hayatını kaybetti.

Iran Ibrahim Reisi Helikopter 20052024 Aa2

DİĞER KAYIPLAR

Reisi'nin helikopterinde bulunan Devrim Muhafızları Ordusu mensubu iki üst düzey askeri yetkili ile üç mürettebatın da kazada yaşamını yitirdiği bildirildi. Helikopterin enkazı, Akıncı İHA'nın tespitlerinin ardından bulundu.

HELİKOPTER KAZASININ NEDENİ

Cumhurbaşkanı Reisi, dün helikopterle İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı. İran devlet televizyonu, Reisi'nin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniş yapması sonucu kazanın meydana geldiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de helikopterde bulunuyordu.

Iran Ibrahim Reisi Helikopter 20052024 Aa1

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI

Olumsuz hava şartları nedeniyle arama kurtarma çalışmaları güçlükle sürdü. İran, Türkiye'den havadan arama çalışması yapmak için insansız hava aracı (İHA) talep etti. Türkiye'nin görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı. İran devlet televizyonu, Akıncı İHA'nın tespitlerinin ardından bulunan helikopterin enkaz noktasında yaşam belirtisi olmadığını duyurdu.

Reisi Ucakk

İBRAHİM REİSİ'NİN HAYATI

Hukukçu ve din adamı kimliğiyle bilinen İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960'ta İran'ın Meşhed kentinde doğdu. 1979 devriminin ardından 1981'de Kereç Savcısı olarak kariyerine başladı. 1988'de Humeyni'nin talimatıyla rejim muhaliflerinin idam kararını veren dört kişilik komitede yer aldı. 1989-1994 yıllarında Tahran Başsavcılığı görevini yürüttü. 1994'te Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığına atandı ve 10 yıl boyunca bu görevde kaldı. 2014 yılında İran Genel Başsavcılığına atanan Reisi, 2016'da İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığına getirildi. 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hasan Ruhani'ye karşı kaybetti. 2019'da Yargı Erki Başkanlığına atandı. 2021'de yapılan seçimde oyların yüzde 62'sini alarak ülkenin sekizinci cumhurbaşkanı oldu. ABD'nin yaptırım listesinde yer alan Reisi, Hamaney sonrasında ülke liderliği için muhtemel adaylar arasında bulunuyordu.

Ibrahim Reisi Azerbaycan 19052024 Aa (1)

HÜSEYİN EMİR ABDULLAHİYAN'IN HAYATI

1964 yılında Simnan eyaletine bağlı Damgan kentinde doğan Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Arapça, Farsça ve İngilizce bilen Abdullahiyan, Mahmud Ahmedinejad döneminde Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yaptı. Daha sonra Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevinde bulundu. Ağustos 2021'de Dışişleri Bakanı olarak atandı. Abdullahiyan'ın görev süresince İran, Suudi Arabistan ile 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerini yeniden başlattı.

Ibrahim Reisi

REİSİ'NİN ARDINDAN NE OLACAK?

İran Anayasası'nın 131'inci maddesi, cumhurbaşkanının ölümü halinde birinci cumhurbaşkanı yardımcısının geçici olarak cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını devralmasını öngörüyor. Meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi için süreci düzenleyecek.