Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya ağlarının başında gelen Instagram’a Türkiye’de erişim engeli getirildi. Milyonlarca aktif kullanıcısı bulunan platformun kapatılmasının ardından “Instagram neden kapatıldı, ne zaman açılacak?" sorusunun yanıtı araştırılıyor.  Türkiye'de 2 Ağustos Cuma günü itibarıyla Instagram'a getirilen erişim engeli ile ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) açıklama yaptı. Peki İnstagram neden kapatıldı, açılmayacak mı? Katalog suçlar nedir, nelerdir? İşte BTK Instagram açıklaması..

İnstagram 2

INSTAGRAM NEDEN KAPATILDI, AÇILMAYACAK MI?

Instagram, dünya genelinde geniş bir kullanıcı kitlesine sahip bir sosyal medya platformu. Türkiye'de de en çok kullanılan sosyal medya platformlarının başında gelen İnstagram'a 2 Ağustos Cuma itibarıyla erişim engeli getirildi. Meta'nın sahibi olduğu, 2010 yılında kurulan İnstagram'a Türkiye için gelen bu erişim engelinin sebebi, kullanıcılar tarafından araştırılıyor. 

BTK, Instagram'a erişimin neden engellendiği konusunda bir açıklama yaptı. BTK ınstagram açıklamasında; "Instagram katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle kapatıldı." ifadeleri yer aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da sosyal medya platformu X üzerinden bir mesaj paylaştı. Sayan mesajında "Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız" ifadelerini kullandı.

instagram-yeni-ozellik-24ekim2023-1-1-(copy)

KATALOG SUÇLAR NEDİR, NE DEMEK?

Katalog suçlar bazı koruma tedbirlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suça denir. 1 Haziran 2005 yılından beri yürürlükte olan CMK tarafından düzenlenen suçlardır. Katalog suçlar için tutuklama nedeni olduğu kabul edilir. 

KATALOG SUÇLAR NELER?

  • Katalog suçlar 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alır. Katalog suçlardan bazıları şunlardır;
  • Soykırım Suçu ve Örgütlü İşlenmesi
  • İnsanlığa Karşı Suçlar ve Örgütlü İşlenmesi
  • Çocuğun Cinsel İstismarı Suçu
  • Hırsızlık ve Nitelikli Suçu
  • Suç İşlemek İçin Örgüt Kurma Suçu
  • Devlete Karşı Savaşa Tahrik
  • Anayasayı İhlal
  • Hükümete Karşı Suç
  • İzinsiz Araştırma, Kazı ve Sondaj Suçu

instagram-yeni-ozellik-24ekim2023-1

INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK, BUGÜN AÇILIR MI?

Instagram ne zaman açılır, bugün açılır mı? gibi soruların yanıtları, sosyal medyada aktif olan İnstagram kullanıcıları tarafından sorgulanıyor. İnstagram'a giremeyen milyonlarca kullanıcı yaşanan bu sorununun ne zaman düzeleceği ve erişimin ne zaman kalkacağını merak ediyor. İnstagram açılış tarihi ile ilgili henüz net bir bilgi bulunmuyor. Meta ya da BTK tarafından ınstagram açılış tarihine ilişkin bir açıklama yapılmadı.
 

Editör: Nurseli Fırat