Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağımız Anka III, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak." diyerek gurur veren görüntüleri paylaştı.

İNSANSIZ HAYALET UÇAK: TUSAŞ ANKA-3

TUSAŞ etkileyici özelliklere sahip olan ve “insansız hayalet uçak” olarak da anılan “ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağını” ilk kez uçurdu. TUSAŞ ANKA-3’ün taksi testi nisan ayında yapılmıştı. Türkiye'nin lider havacılık ve uzay şirketi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), havacılık sektöründe artan talep, yurt içi ve yurt dışı teslimatlar ve özgün geliştirme projeleriyle oldukça yoğun bir yıl geçirdi. Yılın sonuna yaklaşırken, TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı'nın ilk uçuşu ile heyecan doruğa ulaştı.

ANKA-3, "uçan kanat" yapısı ile düşük radar görünürlüğü, yüksek hız ve yüksek faydalı yük kapasitesi gibi birçok avantaja sahip. Tasarım, yapısal ve alt sistem iyileştirmelerinin ardından ANKA-3, bugün erken saatlerde gerçekleşen ilk uçuşu için hazırlandı.

ANKA-3'ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

İlk kez Mart 2023'te piste çıkarak taksi testlerine başlayan ANKA-3, jet motoru, yüksek hız kabiliyeti, etkileyici faydalı yük kapasitesi ve neredeyse görünmez kuyruksuz tasarımıyla İnsansız Hava Araçları (İHA) alanında önemli bir etki yaratacak. ANKA-3'ün "uçan kanat" yapısı düşük radar görünürlüğü sağlıyor.

ANKA-3, 44.000 feet'e kadar yükselebiliyor ve 40.000 feet'e kadar irtifalarda çalışabiliyorr, yaklaşık 10 saat havada kalırken 0,7 Mach'a kadar hızlara ulaşabiliyor.

Azami kalkış ağırlığı 6,5 ton olan ANKA-3, biri gövde merkezinin altında ve her iki tarafta iki iç ve iki kanat altı istasyon olmak üzere yedi silah istasyonu arasında dağıtılmış 1.200 kg faydalı yük kapasitesine sahip.

ANKA-3: TÜRKİYE’NİN SON TEKNOLOJİ İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA)

Anka-2'nin geliştirilmiş bir versiyonu olan ANKA-3, daha yüksek hız, daha fazla faydalı yük kapasitesi ve daha uzun uçuş süresi gibi önemli avantajlar sunuyor. İşte ANKA-3'ün teknik özellikleri:

Kalkış Ağırlığı: 6.500 kilogram
Yük Kapasitesi: 1.200 kilogram
Maksimum Hız: 0,7 Mach (800 kilometre/saat)
Servis Tavanı: 40,000 feet (12,200 metre)
Dayanıklılık: 10 saat

ANKA-3'ÜN ÇOK YÖNLÜ UYGULAMALARI

BAYKAR ve diğer savunma sanayi şirketleriyle birlikte Türkiye’nin kendi insansız hava araçlarını geliştirme ve üretme kapasitesini teyit eden ANKA-3 çeşitli görev profillerinde kullanım alanı bulunuyor:

İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (ISR)
Hedef Tespiti ve Etkisiz Hale Getirme
Elektronik Harp (EH)
Seyir Füzesi Taşıyıcısı

Türkiye'nin havacılık sektöründe önemli bir başarıyı temsil eden ANKA-3, Türkiye'nin kendi insansız hava aracını geliştirme ve üretme kabiliyetini göstererek havacılık sektöründe önemli bir kilometre taşına işaret ediyor. Türkiye'nin savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde desteklemeyi ve bölgesel ve küresel güvenlik dinamiklerini etkilemeyi vaat ediyor.

ANKA-3'ÜN BENZERSİZ ÖZELLİKLERİ

Düşük Radar Görünürlüğü: ANKA-3, düşman radar sistemleri tarafından tespit edilmesini en aza indiren düşük radar görünürlüğü sağlayan özel bir tasarıma sahip.

Yüksek Faydalı Yük Kapasitesi: ANKA-3, 1.200 kg'a kadar faydalı yük taşıma kapasitesi ile daha geniş bir sensör ve silah yelpazesini barındırabiliyor.

Uzatılmış Uçuş Süresi: ANKA-3, 10 saate varan etkileyici bir dayanıklılık sunarak uzun süreli gözetleme ve görev sürelerine olanak tanıyor.

ANKA-3'ün konuşlandırılması, Türkiye'nin savunma kabiliyetlerini büyük ölçüde artıracak ve bölgesel ve küresel güvenlik dinamikleri üzerinde geniş kapsamlı bir etki yaratacak.