Türkiye'de önümüzdeki yıllarda, hiçbir şey bilmediği halde, bildiğini sananlarla, hiçbir şey bilmediği halde bunun bilincinde olanlar arasında kıyasıya bir mücadele sürecektir...

Toplumlar kritik dönemlerde, belli bir dönemece girerler.
Toplumsal bir tavır, bir eylem veya bir eylemsizlik, umarsızlık ve kayıtsızlık, önü alınamayan bir toplumsal yıkıma, felakete ve kültürel çöküşe yol açar.

Büyük filozof Rousseau, adına uygarlık denen, fakat insanın insanlıktan çıktığı ilk olayı şöyle anlatır: "Herkese ait olan bir toprağı, çitlerle çevirip 'burası benim' diyen ilk alçağa karşı çıkılmadığı ve bu olaya kayıtsız kalındığı andan sonra, özgürlüğün, hakkaniyetin ve adaletin önü kapanmıştır."

Son söz: Bugünkü (22 Haziran 2023) merkez bankasının faiz politikasının şekillenmesi neticesi muhtemelen dolar eylül ayında 28 TL’yi, 2023 yıl sonuda 36 TL yi geçecek, merkez politika faizi ise % 40 bandını geçecek. Mevduat faizleri 2023 sonuna doğru % 55 i, kredi faizleri ise % 77 i geçecek ayrıcalıklı seçilmiş müşteriler hariç..
(Bu bir yatırım tavsiyesi değildir.)

Not 1: Karganın biri her gün kilisenin çanına pislermiş. Papaz ne yaptıysa yakalayamayınca çanın bulunduğu yere bir bardak şarap koymuş. Karga şarabı içip sızınca yakalamış. Sonra demiş ki: Müslüman olsan şarap içmezsin, Hristiyan olsan çana sıçmazsın. Söyle bana sen nesin?

Not 2: Her yenilgi içinde bir zafer saklamaz, bazen bir yenilgi içinde daha büyük bir yenilgi saklar. Hayatın hiçbir 'pozitif bakış'la örtülemeyecek kadar acı yanları da vardır.  Orada hiçlik varoluşu bıçak gibi keser. 

Düştüğümüz uçurumlarda insan olmayı öğreniriz.
Hayatın sıkıntısı bitmez. Biri biter diğeri başlar ama derin bir yerden bakan hikmet sahipleri o sıkıntılardan geçer hatta sıkıntılar onda şifa bulur. "Elbet vardır bir çözümü sen üzülme" diyen insandan kıymetlisi yoktur. Öyle insanların yanından ayrılmayın.

Not 3: Fark edilmeyi beklersen, muhtemelen fark edilmezsin. Saklanmaksa arzun, bulunmazsın. Kaçmaksa niyetin, elbette kaçabilirsin; fakat ardına baktığında kimseyi göremezsin. İnsana umut bağlamakta bir beis yok, ki insan insan olsun. Fakat insanların çoğunda vefa duygusu azdır.

Not 4: "Allah'ım. 

Beni, benim olmayacak şeylerin peşinden koşturtma. 

Beni sevmeyecek olanı bana sevdirtme. 

Benim dilediğim şeyleri bana hayal ettirme. 

Senin dilediğin şeyleri bana hayal ettir. 

Zira onlar benim için hayırlı ve kalıcı olanlardır." 

(Âmin)

Not 6: Gerçekte alış-verişi mümkün kılmaktan ileride anlamı olmayan paranın her ne şekilde olursa olsun birikmesi ve şartlar el verdiğince az sayıda insanın denetimine geçmesi insanlık aleyhine bütün suçların pervasızca işlenmesine sebep oluyor.

İsmet Özel