İngiltere İşçi Partisi, genel seçimde büyük çoğunluğu elde ederek Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak büyük bir zafer ilan etti. 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısı ise 131'e düştü. Peki İngiltere seçim sonucu ne oldu, yeni başbakan kim? İşte merak edilen soruların yanıtları..

iNGİLTERE SEÇİM SONUÇLARI

Erken genel seçimler için sandık başına giden İngiltere'liler, oylarını kullandı. Araştırma şirketi Ipsos UK'in sandıkların kapanmasının ardından açıkladığı çıkış anketine göre, İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarasına 410 milletvekili sokarak iktidar oldu. Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran iktidardaki Muhafazakar Partinin sandalye sayısı 131'e düştü. Aşırı sağcı Reform UK Partisi 13, Liberal Demokrat Parti 61, İskoçya Ulusal Partisi 10, Yeşiller Partisi 2 sandalye kazandı. İşçi Partisi bir önceki seçimde 202 olan sandalye sayısını 410'a, Liberal Demokrat Parti ise 11 olan sandalye sayısını 61'e çıkarırken İskoçya Ulusal Partisinin ise 48 olan sandalye sayısı 10'a düştü.

İngiltere Seçim Sonuçları 3

iŞÇİ PARTİSİ LİDERİ KEİR STARMER KİMDİR?

Keir Starmer, 1962’de Londra’nın güneydoğusundaki Surrey şehrinde doğmuştur. İşçi sınıfı bir aileden gelen Starmer, ailesinde üniversiteye giden ilk kişi olmuştur. Leeds ve Oxford üniversitelerinde hukuk okumuş ve daha sonra insan hakları alanında avukatlık yapmıştır. İki çocuk babası Keir Starmer, 2007’den beri İngiliz Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) için çalışan Victoria Alexander ile evlidir.

Keir Starmer, 2015’te Londra’daki Holborn ve St Pancras seçim bölgesinden milletvekili seçilerek İngiltere Parlamentosu’nda Avam Kamarası'na girmiştir. İşçi Partisi, 2019’daki genel seçimde ağır bir yenilgi aldı. Bu parti için, 1935 yılından bu yana genel seçimlerdeki en büyük yenilgiydi. Corbyn yenilgi sonrası istifa etti. Keir Starmer, 4 Nisan 2020'de İşçi Partisi lideri seçildi. Kampanyasında, enerji ve su şirketlerinin kamulaştırılmasını, üniversite öğrencilerine ücretsiz eğitim verilmesini savunmuştur. Starmer, 4 yıl önce İşçi Partisi’nin liderliğini daha sol çizgideki Jeremy Corbyn’den devraldıktan sonra partiyi daha merkezde konumlandırmıştı.

Keir Starmer, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’de düzenlediği saldırı sonrası İsrail’in Gazze’deki operasyonlarını savunmuştur. Keir Starmer, kendisini savunma hakkını kullandığı gerekçesiyle İsrail'e destek vermiştir.

Starmer'ın bu açıklamaları sonrasında acil ateşkes çağrısı yapan onlarca İşçi Partisi milletvekili, Starmer'a tepki göstermiştir. Starmer sonunda Şubat ayında “kalıcı ateşkes” çağrısı yapmıştır.

İNGİLTERE'NİN YENİ BAŞBAKANI KİM OLDU?

İngiltere'de yapılan genel seçimi büyük farkla İşçi Partisi kazandı ve Avam Kamarası'nda 410 milletvekilini garantiledi. 2010'dan bu yana ilk kez iktidara gelen partinin lideri Keir Starmer, İngiltere'nin yeni başbakanı olacak. Keir Starmer seçim zaferi sonrası yaptığı konuşmada, "Bugün ülkeyi yeniden inşa etmeye başlıyoruz" dedi.

Editör: Nurseli Fırat