IMANE KHELİF KİMDİR? IMANE KHELİF KARİYERİ

Imane Khelif, Cezayirli amatör boksördür. 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları'nda Cezayir'i temsil etmiştir. Imane Khelif, ilk kez Yeni Delhi 2018 AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'na katılmış ve ilk turda elendikten sonra 17. olmuştur. Imane Khelif daha sonra Rusya'da düzenlenen 2019 AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda Cezayir'i temsil etmiş ve Natalia Shadrina'ya karşı ilk turda elendikten sonra 33. olmuştur.

Khelif, Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyatları'nda hafif sıklette Cezayir'i temsil etmiştir. Çeyrek finalde İrlandalı Kellie Harrington'a yenilmiştir İmane Khelif, 2022 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'na katılmış ve Hollanda'dan Chelsey Heijnen'i yenerek finale çıkan ilk Cezayirli kadın boksör olmuştur. Finalde İrlanda'dan Amy Broadhurst ile karşılaşmış ve yenilmiştir.

Imane Khelif 3

IMANE KHELİF KADIN MI, ERKEK Mİ?

Cezayirli Imane Khelif Mart 2023'te IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda, altın madalya maçından kısa bir süre önce cinsiyet uygunluk testinde başarısız olduğu gerekçesiyle diskalifiye edilmişti. Daha sonra diskalifiyenin yüksek testosteron seviyelerinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Khelif'in olimpiyatlarda yarışması, uluslararası düzeyde tartışmalara yol açmış ve cinsiyeti tartışılan sporcunun "trans" olduğu iddia edilmişti. İtalyan kamuoyunda ise Khelif'in biyolojik olarak bir erkek olduğu ve olimpiyatta yarışmaması gerektiği yönünde yorumlar yapıldı.

Imane Khelif 1

IMANE KHELİF DİSKALİFİYE OLACAK MI?

Uluslararası Boks Birliği başkanı Umar Kremlev, Khelif ve diğer sporcuların DNA test sonuçlarının "XY kromozomlarına sahip olduklarını kanıtladığını" iddia etti. Khelif, Spor Tahkim Mahkemesi'ne itirazda bulundu ancak daha sonra itirazını geri çekti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), farklı kurallar kullanarak Khelif'in 2024 Paris Yaz Olimpiyatları'nda yarışmasına izin verdi ve etkinlik için gerekli tüm uygunluk ve tıbbi düzenlemelere uyduğunu doğruladı.

Editör: Nurseli Fırat